Merijn de Haan laat kinderen in Spijk kennismaken met de wielersport.
Merijn de Haan laat kinderen in Spijk kennismaken met de wielersport.

Merijn de Haan laat leerlingen kennismaken met wielersport

Sport

SPIJK - Wielertalent Merijn de Haan heeft maandag en dinsdag in Spijk een geslaagde clinic gegeven voor leerlingen van kindcentrum ‘t Maar in Spijk en OBS Jan Ligthart in Appingedam. 

De Haan (17) is wedstrijdwielrenner en woonachtig in Spijk. Hij is eerstejaars junior en rijdt voor het team van JEGG Academy DJR uit Oosterhout. Omdat de jeugdcategorieën in zijn sport te kampen hebben met een terugloop in ledental, ontwikkelde hij de clinic.

Maandag konden leerlingen van groep 1 tot en met 6 van kindcentrum ‘t Maar kennis maken met de sport. Op hun eigen fiets werkten ze oefeningen af op een parcours op het parkeerterrein voor de school. Het programma bestond uit slalommen, een slakkenrace (zo langzaam mogelijk fietsen zonder de grond te raken), balansoefeningen en een aantal rondjes racen. 

De dinsdag was voor groepen 7 en 8 van de school uit Spijk en Appingedam. Deze leerlingen konden ervaren hoe het is om op een echte racefiets te rijden. Daarvoor kon gebruik gemaakt worden van de fietsen en helmen van Ready 2 race, het jeugdprogramma van wielerploeg Visma Lease a Bike. 

De leerlingen kregen eerst uitleg over de racefiets, omdat dit toch net even anders werkt dan de eigen fiets. Vervolgens mochten ze los op de dunne bandjes en werd er geoefend. Aan bod kwamen slalommen, balans houden, de positie van de trappers bij het nemen van bochten, en een bidon aanpakken en op een pilon zetten. Tot slot mocht ook nog even op tempo worden gereden.

Alle leerlingen toonden zich na afloop zeer enthousiast. De Haan heeft heel wat flyers kunnen uitdelen. Daarin staat hoe de kinderen zich kunnen aanmelden voor proeflessen bij NWV Groningen of De Stormvogels in Veendam. Deze verenigingen hebben fietsen die kunnen worden geleend, zodat op een echte wielerbaan kennis kan worden gemaakt met de sport.