Merijn de Haan stijlvol in actie. Hij heeft zich geplaatst voor twee NK's.
Merijn de Haan stijlvol in actie. Hij heeft zich geplaatst voor twee NK's.

Spiekster Merijn de Haan plaatst zich voor NK wielrennen

Sport

SPIJK - Merijn de Haan uit Spijk heeft zich geplaatst voor het NK wielrennen dat op 24 juni in Zuid-Limburg wordt gehouden. Met zijn goede prestaties heeft de 16-jarige wedstrijdrenner nieuweling ook een startbewijs verdiend voor het NK tijdrijden op 21 juni in Elspeet.

Het wielerseizoen begon in maart dit jaar. Omdat er in het Noorden weinig koersen zijn, zat er voor De Haan niks anders op dan door het hele land te reizen. Hij kreeg daarbij de steun van zijn zus Sanne en ouders Marcel en Letteke, vaste begeleiders en supporters van de Spiekster. Merijn de Haan presteerde goed tijdens de criteriums, omlopen, klassiekers, wedstrijden voor de toekomstcup en de district kampioenschappen. Het resulteerde in een top 10 ranking voor de Nederlandse Kampioenschappen. 

De jonge wielrenner hoopt op een goede klassering bij de individuele tijdrit van 7 kilometer in Elspeet en in Zuid-Limburg waar hij acht keer de Fromberg en de Vrakelberg op moet knallen. In totaal 64 kilometer met 1072 hoogtemeters. 

Het zal een zware klus worden, maar De Haan staat bekend als een renner met goede klimmersbenen. Dit heeft hij in mei wel laten zien in het Tsjechische Jevicko in de Course de la Paix U17. Daar mocht hij in drie dagen tijd vijf wedstrijden weg trappen. Van de 172 renners uit de EU eindigde hij als 2e Nederlander en 63e in het algemeen klassement. Volgens de kenners een superprestatie, want waar voor Groningers de heuvels in Limburg al hoog zijn, zijn ze in Tsjechië nog even een trapje zwaarder.