Een grote pot en pot met oor uit de eerste of tweede eeuw na Christus, gevonden in Adorp. Foto onder: een Romeinse mantelspeld. Foto’s: MUG Ingenieursbureau.
Een grote pot en pot met oor uit de eerste of tweede eeuw na Christus, gevonden in Adorp. Foto onder: een Romeinse mantelspeld. Foto’s: MUG Ingenieursbureau.

Vondsten Adorp nu al te zien in Museum Wierdenland

Algemeen

EZINGE - De nieuwste archeologische ontdekkingen die gedaan zijn bij Adorp, waar deze krant in de zomer over heeft bericht, zijn vanaf woensdag al te zien in Museum Wierdenland in Ezinge. De expositie duurt tot en met 27 maart. 


De wierde ten noorden van de Munnikeweg bij Adorp, langs de spoorlijn, bleek vol te zitten met resten uit de Romeinse tijd. ,,Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dit is echt een unicum”, glunderde archeoloog Andre Pleszynski. De bodemschatten kwamen aan het licht door de aanleg van een nieuw fietspad tussen Winsum en Groningen. Voordat de aanleg van het fietspad van start kon gaan, werd de bewuste wierde minutieus doorzocht. En wat bleek: de voormalige woonheuvel is een snoepwinkel voor archeologen. ‘Het zou kunnen dat de vondsten later nog eens te zien zullen zijn in Museum Wierdenland in Ezinge’, was de afsluitende opmerking van deze krant over de vondsten. Dat gaat nu dus al gebeuren. Dat is behoorlijk uniek, want vaak gaan hier maanden of zelfs jaren overheen.

Gebruiksvoorwerpen en Romeinse mantelspelden

Bij de opgraving zijn gebruiksvoorwerpen gevonden die iets vertellen over het dagelijks leven op de wierde. Veel is lokaal vervaardigd, maar er zijn ook objecten die wijzen op langeafstandshandel, onder andere met het Romeinse Rijk. Er zijn veel metaalvondsten aan het licht gekomen, zoals tientallen Romeinse mantelspelden (fibula’s). Sommige mantelspelden zijn extra bijzonder omdat deze in het Noord-Nederlandse wierdengebied vrijwel nooit worden gevonden. Bovendien wijzen de vondsten op contact met het Romeinse Rijk. Ook is opvallend veel aardewerk uit de periode 200 voor Christus tot 200 na Christus ontdekt. Na die tijd is de wierde opmerkelijk genoeg verlaten en het is nog onduidelijk waarom. In de vaste opstelling van Museum Wierdenland zijn ook veel voorbeelden van potten uit deze periode te zien, gevonden in de wierde van Ezinge.

Tentoonstelling blijft in beweging 

De opgraving is nog niet afgerond en de grote vraag is wat er nog meer uit de grond tevoorschijn zal komen. Zodra er weer nieuwe interessante vondsten worden gedaan zullen deze zo snel mogelijk te zien zijn in Museum Wierdenland. Deze tentoonstelling blijft dus in beweging en is daarom bewust beperkt van omvang: een mini-tentoonstelling van een maximale opgraving. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Groningen en MUG Ingenieursbureau.

Afbeelding