Op Landgoed Verhildersum leven veel vleermuizen.
Op Landgoed Verhildersum leven veel vleermuizen.

Vleermuizenexcursie met film op Landgoed Verhildersum

Algemeen

LEENS - Op Landgoed Verhildersum in Leens is vrijdag 20 augustus een film te zien over de vleermuizen die in en om de borg wonen. Aansluitend verzorgt de Vleermuiswerkgroep Groningen een excursie met detectoren om vleermuizen te spotten.

In en bij de Borg Verhildersum komen al heel lang vleermuizen voor. In de kelder van de borg overwinteren watervleermuizen. Na de winterslaap vliegen ’s nachts diverse soorten vleermuizen boven de borggracht. Vrouwtjes watervleermuizen slapen in de zomer overdag in een boom op het terrein, waar ze hun jongen krijgen en grootbrengen. In de herfst vormt het terrein voor andere soorten vleermuizen een halte tijdens de trek naar hun winterverblijf. Daarvoor zijn speciale kasten opgehangen. 

Verhildersum is voor natuurliefhebbers zeer de moeite waard. De bezoekers van het landgoed zullen overdag echter weinig merken van de nachtdieren. Daarom zijn er uitvoerige filmopnames gemaakt op het landgoed, zodat het publiek kan kennismaken met het ‘onzichtbare’ leven van deze dieren. Voor de opnames in het donker, zowel in de kelder als bij de bomen, zijn speciale infraroodcamera’s gebruikt, zodat de dieren niet gestoord werden. Hoofdrolspelers in de film zijn de watervleermuizen. Tussen de beelden zitten unieke opnames. Zoals van parende ruige dwergvleermuizen: een wereldwijde primeur. Hierdoor is er ook internationaal veel interesse voor de film. Het nachtleven op het landgoed beperkt zich echter niet tot vleermuizen, ook (rans)uilen en andere nachtbrakers figureren in de film. De natuuropnamen brengen het leven op Landgoed Verhildersum door de seizoenen heen in beeld. 

Bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker. Als het donker wordt, vliegen ze uit, op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. Op het borgterrein komen vijf soorten vleermuizen voor. Die zijn er niet altijd allemaal, maar meestal zijn er minstens drie verschillende soorten vleermuizen te spotten. De eerste die wakker worden zijn dwergvleermuizen: kleine fladderaars, die razendsnel tussen de bomen heen en weer schieten om muggen en vliegen te vangen. De watervleermuizen vliegen pas een half uur later uit, als echt donker is, want deze vleermuizen zijn erg lichtschuw. 

Deelname aan de excursie kan uitsluitend na aanmelding voor dinsdagavond 17 augustus via info@verhildersum.nl of 0595-571430. Bij aanmelding nadrukkelijk email en/of telefoonnummer vermelden. Volwassenen betalen 6 en kinderen 3 euro. Het programma start om 19.30 uur. Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd of verplaatst naar zaterdag 21 augustus.