Een deel van de vrijwilligers van de rommelmarkt bijeen. Foto: Ronnie Afman.
Een deel van de vrijwilligers van de rommelmarkt bijeen. Foto: Ronnie Afman.

Al 40 jaar struinen op de rommelmarkt in Uithuizen

Algemeen Verhalen
‘Rommelmarkt zorgt voor stukje verbinding in Uithuizen’

UITHUIZEN - In en om De Kandelaar in Uithuizen wordt zaterdag een van de grootste rommelmarkten van de regio gehouden. Dat is bepaald niet voor het eerst. De door de protestantse gemeente in Uithuizen georganiseerde markt vindt namelijk voor alweer de veertigste keer plaats. De opbrengst gaat naar goede doelen. ,,Bovendien zorgt de markt voor verbinding in het dorp”, zegt Freerk Vogel.

door Hielko Merkus

Freerk Vogel schuift samen met Wim Mulder aan om tekst en uitleg te geven over de grote rommelmarkt, waar in Uithuizen reikhalzend naar wordt uitgekeken. Uiteraard zijn beide mannen niet alléén verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de markt: daarvoor is het evenement veel te groot. Een heel leger aan vrijwilligers staat namelijk klaar om de markt mogelijk te maken. 

Grote ophaaldag

,,Op de marktdag zelf zijn er om half zes ’s ochtends al 15 tot 20 mensen aanwezig om alles klaar te zetten”, vertelt Wim Mulder. In de aanloop naar de markt toe zijn er zeker 45 tot 50 mannen en vrouwen die de handen uit de mouwen steken. Die hulp was zeker afgelopen zaterdag welkom, toen de grote ophaaldag plaatsvond en trekkers met wagens vol goederen af en aan reden naar de centrale inleverplek. 

In de dagen die volgden, was een groep vrijwilligers bezig om alle ingeleverde goederen te sorteren. ,,Al stallen we niet alles heel strak en netjes uit. Mensen vinden het zelf ook leuk om in dozen te graaien en op zoek te gaan naar een pareltje, die niemand verder nog gezien heeft”, weet Vogel. ,,En hoewel de markt georganiseerd wordt door de protestantse gemeente, zijn echt niet alle vrijwilligers aan de kerk verbonden”, gaat Vogel verder. ,,Dat is juist het mooie van deze rommelmarkt: dit evenement zorgt voor een enorme binding in Uithuizen. Mensen kijken hier ieder jaar echt naar uit.”

Eerst twee markten

,,Het is wel grappig: Uithuizen had eerste twee rommelmarkten, vertelt Mulder. ,,Er was een rommelmarkt van de hervormde kerk én eentje van de gereformeerde kerk.” Beide rommelmarkten zijn in de jaren tachtig ontstaan: vandaar dat de Uithuizer rommelmarkt nu een jubileum heeft te pakken. De hervormden hadden destijds de primeur. Freerk Vogel weet nog wel hoe die rommelmarkt is ontstaan. ,,De jeugd wilde graag een eigen honk. Maar om een jeugdsoos te kunnen realiseren, was geld nodig. Bedacht werd om een rommelmarkt te organiseren.”


Wagens vol verzamelde koopwaar. Foto: Ronnie Afman.   

De markt, die jaarlijks in april werd gehouden, was een schot in de roos. Ook al omdat de hervormden besloten om er geen puur kerkelijk evenement van te maken: het was een markt voor het hele dorp. ,,Een paar jaar later, rond 1985, ging de gereformeerde kerk ook rommelmarkten organiseren. Maar dan in oktober. Die markten waren een stukje kleiner omdat ze eigenlijk vooral op de eigen kerkleden waren gericht”, vertelt Mulder. ,,Die rommelmarkt werd georganiseerd door de diaconie, om geld voor goede doelen op te halen.” 

Rommelmarkten samengevoegd

Jaren geleden zijn de hervormden en gereformeerden gefuseerd en verder gegaan als protestantse gemeente. ,,Vrij snel daarna hebben we ook de rommelmarkten samengevoegd”, vertelt Mulder. Dat was overigens een vrij eenvoudige opgave. ,,In de praktijk werkten toch steeds dezelfde mensen mee aan de organisatie van de rommelmarkten. Van welke kerk iemand was, maakte helemaal niet uit. Alles liep door elkaar. Het waren gewoon mensen die het prachtig vonden om deze markten mogelijk te maken.”

Inmiddels is de rommelmarkt in Uithuizen een niet meer weg te denken evenement. met een ongekend aanbod aan goederen. Daarbij kan gedacht worden aan elektrische apparaten, huishoudelijke artikelen, glaswerk, boeken, gereedschappen: iedereen kan er te kust en te keur. ,,Het is wel grappig om te zien hoe de belangstelling voor goederen is veranderd in de loop der jaren. Vroeger waren kasten en staande klokken echt roofgoed. Nu raak je deze zaken aan de straatstenen niet kwijt”, vertelt Vogel. ,,Wat het wel altijd heel erg goed doet, is kleding. In de Kandelaar is dan ook een grote kledingmarkt.” ,,En de kleding die overblijft, wordt gedoneerd aan het goede doel, namelijk het Leger des Heils”, vult Mulder aan. Waar binnen kleding is te vinden, zover het oog reikt, worden de andere goederen aangeboden op het parkeerterrein tussen de Kandelaar en de Action. 

Goede doelen

Het Leger des Heils is bepaald niet het enige goede doel dat door de rommelmarkt in Uithuizen wordt gesteund. ,,Vijftig procent van de opbrengst van de markt gaat naar zaken die de kerk ten goede komen. Dit jaar is dat een investering in nieuwe geluidsapparatuur. De andere helft gaat naar andere goede doelen”, legt Vogel uit. Zo worden vluchtelingen in Congo en kinderen in oorlogsgebieden ondersteund. Ook gaat er geld naar een lokaal goed doel: Voedseltuin Het Hogeland. Daar worden groenten verbouwd voor mensen die gebruik maken van de voedselbank. ,,Doordat we goede doelen steunen, merken we dat we wel de gunfactor hebben bij het publiek”, zegt Vogel. Dat leidde vorig jaar tot een recordopbrengst, van maar liefst 14.000 euro. ,,Toen zamelden we onder andere geld in voor Oekraïense vluchtelingen in deze regio. Dat goede doel sprak erg aan”, aldus Vogel. Wat ook meehelpt, is dat er op deze Uithuizer rommelmarkt echt lage prijsjes worden gehanteerd, lager in ieder geval dan op andere markten. Op die manier is er voor elke beurs dus wel wat wils.

De lage prijsjes trekken ook steevast handelaren naar Uithuizen, die hopen er hun slag te kunnen slaan. ,,En heel veel liefhebbers van de rommelmarkten staan meestal al ver voordat de markt open gaat startklaar. Dat is altijd een mooi gezicht”, lachen Vogel en Mulder. 

De markt start om 09.00 uur en duurt tot 15.30 uur.