Peter Rake van 5Groningen (rechts) in gesprek met met Egbert Swierts van OmniDrones. Foto: Corné Sparidaens.
Peter Rake van 5Groningen (rechts) in gesprek met met Egbert Swierts van OmniDrones. Foto: Corné Sparidaens.

5Groningen gaat in ieder geval nog twee jaar door

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - De 5G proeftuin van 5Groningen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste generatie mobiel internet met een hoge snelheid en veel toepassingsmogelijkheden, wordt met twee jaar verlengd.

De proeftuin is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bijzondere faciliteit. Er zijn meer dan 30 pilotprojecten met innovaties in combinatie met 5G uitgevoerd en 15 mkb-bedrijven hebben innovatiesubsidie ontvangen. Voorbeelden zijn: een innovatieve noodknop waarmee met behulp van 5G-technologie altijd en overal hulp kan worden ingeroepen, sensoren die waterkwaliteit meten en nieuwe technologieën die worden ingezet voor precisielandbouw. Daarnaast zijn er samen met partners tientallen masterclasses en seminars georganiseerd en hebben ruim 300 studenten, voor een groot deel via de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool, een 5G-gerelateerde opdracht gedaan. 

De 5G proeftuin bestaat sinds 2016 en beschikt over een 5G Lab op het Zernike-terrein in Groningen plus een testlocatie in Hoogezand. Binnen de 5G proeftuin testen ondernemers en non-profitorganisaties diverse toepassingen van 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en wordt mede mogelijk gemaakt door tien andere partners. 

Peter Rake, programmamanager bij 5Groningen, is blij met het vertrouwen van de partners en de continuering van 5Groningen. ,,We willen de komende periode nog meer de verbinding zoeken met innovatiehubs, gemeenten en overige partners, zodat we samen de innovaties op het gebied van digitalisering versterken en het bedrijfsleven in de regio optimaal kunnen bedienen. Ons doel is om een blijvende impact te realiseren. Niet alleen in het aardbevingsgebied, maar in de gehele provincie.”