Joop Bergman.
Joop Bergman.

Hogelandster raadslid Joop Bergman verlaat de SP

Algemeen

NOORD-GRONINGEN – Joop Bergman heeft zijn lidmaatschap van de SP opgezegd. Hij was voor de socialistische partij actief als raadslid in Het Hogeland.


Joop Bergman trad vorig jaar toe tot de gemeenteraad van Het Hogeland, als opvolger van Sandra Herkströter. De oud-wethouder van Eemsmond liet rond de zomer weten te willen stoppen omdat ze zich niet kan vinden in de manier waarop politiek wordt bedreven in Het Hogeland. Niet veel later verliet ook Linda Visser de SP. Zij hield wel haar zetel en ging verder als Lokaal Sociaal.

Verrast

Het bestuur van de SP zegt verrast te zijn dat nu ook Bergman de partij verlaat, hoewel voorzitter Marieke Bootsma erkent dat de samenwerking ‘niet goed’ verliep. De laatste weken onttrok Bergman zich al aan discussies in de Hogelandster gemeenteraad, terwijl er met bijvoorbeeld het MFA in Bedum toch grote onderwerpen op de agenda stonden. 

SP-leden willen af van Bergman

Welke consequenties het opstappen van Bergman heeft voor de fractie van de SP is nog onbekend. Of hij zijn zetel meeneemt, blijft vooralsnog onduidelijk. ,,Zondagavond was er een Algemene Ledenvergadering. Daarin bleek de meerderheid van de leden Joop te verzoeken zijn zetel terug te geven aan de partij”, vertelt Bootsma. ,,Hij heeft 27 stemmen gehad in november 2018, dus die zetel behoort echt de SP toe.” 

Positieve energie 

Het bestuur van SP Het Hogeland betreurt het dat Bergman zich niet langer voor de SP wil inzetten. De afgelopen maand waren er juist gesprekken in gang gezet om beter samen te werken. De partij gaat niet bij de pakken neerzitten.  ,,De afgelopen maanden zijn er veel nieuwe leden bijgekomen. Plannen hebben we genoeg. Met die nieuwe, actieve leden gaan we alle dorpen langs dit jaar en willen we mensen organiseren op thema’s rondom gaswinning, werk en inkomen en wonen. De positieve energie stroomt”, aldus Bootsma. Maar dus wel zonder Joop Bergman.