Een voorbeeld van een lijkenhuisje op een begraafplaats.
Een voorbeeld van een lijkenhuisje op een begraafplaats.

Kunstexpositie in Groninger lijkenhuisjes

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - In diverse Noord-Groninger lijkenhuisjes op begraafplaatsen wordt op 15 en 16 mei een kunstexpositie gehouden. Kunstenaars zullen hierin werk tonen vanuit de gedachte: afscheid nemen in tijden van een pandemie tijdens Hemelvaart.

De kunstroute heeft de naam Gedenkwaardig gekregen en is opgezet door beeldend kunstenaar Gea Koopman, beeldend kunstenaar uit Midlaren.

,,Door corona kwam vorig jaar de wereld plotsklaps op zijn kop te staan. Niet alleen de wereld, maar ook die van mij. Al geruime tijd is verlies en herdenken een onderwerp in mijn werk. Dit wilde ik op een passende plek aan publiek tonen. Het liefst in een kunstroute samen met andere kunstenaars, wiens werk dezelfde soort sfeer en gevoel uiten maar juist net een beetje anders is. Het gaat om werken die troost kunnen bieden en die dit willen delen met publiek en vooral met mensen die de afgelopen periode op beperkte wijze afscheid hebben genomen van hun dierbaren.” 

Vorig jaar was ze op tour met Adios, een voorstelling van Het Houten Huis over verlies. Door de lockdown werd dit project in één klap stilgelegd. ,,Ik had er geen grip meer op en ben gaan nadenken over hoe ik dit toch af kon maken en coronaproof presenteren. Zo kwam ik uit bij het lijkenhuisje, ooit opgericht om mensen in op te baren die waren overleden aan een besmettelijke ziekte en nu een plek om dierbaren te herdenken. Zo’n huisje op een begraafplaats vormt een mooie intieme ruimte waar je als bezoeker een moment alleen kunt zijn met je eigen emoties en het kunstwerk.”

Elf locaties

Het is een kunstroute geworden met elf locaties van Middelstum naar Appingedam met kunst van Paula Biemans, Kitty Boon & Sander Baan, Koos Buist, CellaVie L*A*B* (Marcella Kuiper & Albert Aarts), Kim Dijkstra, Johan van der Dong, Roos van Geffen, Annemiek van der Hoek, Katrine van Klaveren, Gea Koopman, Marijke Leertouwer, Rolina Nell en Gígja Reynisdóttir.

Koopman hoopt ook het weekend na Hemelvaart nog bezoekers te mogen ontvangen in deze huisjes. Maar omdat dit gezien de huidige omstandigheden nog niet zeker is, wordt de kunstroute virtueel in 360 graden vastgelegd. Er verschijnt tevens een boekje met achtergrondinformatie waarin Reint Wobbes vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de lijkenhuisjes, de kunstenaars vertellen over hun kunstwerken en er komt een ‘In Memoriam’ met gedenkadvertenties.

Een groot deel van de kosten is inmiddels gedekt door financiering van Pictoright, de Kunstraad Groningen en een aantal sponsors, maar voor het laatste stukje financiering is ze een crowdfunding-campagne begonnen.Steunen  kan via www.voordekunst.nl/projecten/12169-gedenkwaardig-kunst-in-lijkenhuisjes.