Toenmalig wethouder Harmannus Blok van de gemeente Het Hogeland opende samen met garnalenkoningin Reliejanne Smit en schoolkinderen bijna twee jaar geleden  al pootjebadend  de zwemplas en het strand in Zoutkamp.
Toenmalig wethouder Harmannus Blok van de gemeente Het Hogeland opende samen met garnalenkoningin Reliejanne Smit en schoolkinderen bijna twee jaar geleden al pootjebadend de zwemplas en het strand in Zoutkamp.

Strand Zoutkamp nieuwe ‘officiële’ zwemlocatie

Algemeen

ZOUTKAMP - Strand Zoutkamp is een nieuwe officiële zwemwaterlocatie van de provincie Groningen geworden.


Van 1 mei tot 1 oktober controleert het waterschap bij deze locaties de waterkwaliteit. De provincie controleert de veiligheid van het water en het strand of de ligweide. Dit zwemseizoen telt de provincie 42 officiële zwemwaterlocaties. Tijdens het seizoen controleert het waterschap de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig op verontreinigingen. Er wordt gemeten op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht of waar het risico op vervuiling het grootst is.

Minimaal één keer per maand 

Alle locaties worden minimaal één keer per maand onderzocht. De waterbeheerder controleert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalg of andere giftige algen. De provincie bekijkt en controleert de veiligheid van het strand of ligweide en de zwemzone. 

Bij een waarschuwing of negatief zwemadvies plaatst de beheerder van de zwemplas een informatiebord. Alle aangewezen zwemwaterlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl en in de zwemwater-app op de smartphone. Hier staat ook de laatste informatie over de zwemwaterkwaliteit van alle locaties. Zo kunnen zwemmers thuis al zien welke locatie veilig en schoon is om te zwemmen.

‘Achter diek’

Toenmalig wethouder Harmannus Blok van de gemeente Het Hogeland opende het gebied in mei 2019 samen met de garnalenkoningin Reliejanne Smit en schoolkinderen achter de dijk bij de Reitdiepsluis, in de volksmond ‘Achter Diek’. Het is een plek geworden om te zwemmen, een wandeling maken en van het prachtige uitzicht genieten. De provincie heeft de inrichting samen met de inwoners van Zoutkamp bepaald. De opening was onderdeel van de herdenking aan 50 jaar afsluiting van de Lauwerszee.

Ten oosten van de sluis is een nieuwe zwemplas, met een strandje en een tribune, bijvoorbeeld geschikt om te zonnen. Een podium voor bijvoorbeeld muziek en andere optredens, was er al.