Afbeelding

PvdA wil waardedalingsregeling voor deel De Marne

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer vindt het onverteerbaar dat Ulrum, Zoutkamp, Lauwersoog en Niekerk niet in aanmerking komen voor de waardedalingsregeling. Hij gaat daarom actie ondernemen. 

Tijdens een bezoek van Henk Nijboer aan onder meer Zoutkamp is de waardedalingsregeling onlangs ter sprake gekomen. ,,Dit is onverteerbaar en niet uit te leggen’’, vindt Nijboer. Hij gaat een motie indienen met het verzoek dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) regelt dat deze vier dorpen in de voormalige gemeente De Marne alsnog voor de regeling in aanmerking komen.

De gemeenteraad van Het Hogeland heeft zich al vaker uitgesproken over de postcodegebieden die niet in aanmerking komen voor deze waardedalingsregeling. Het is onredelijk dat dorpen met aardbevingschade buiten het postcodegebied vallen, stelt de lokale politiek. Men heeft een brief naar het IMG gestuurd met het verzoek om hier iets aan te doen. 

De waardedaling van de huizen met schade door de aardbevingen wordt gecompenseerd door het Instituut Mijnbouwschade. Een eigenaar kan een vergoeding krijgen voor de lagere waarde van zijn woning die in een gebied staat waar aardbevingen voorkomen. Eigenaren kunnen de schade van zowel verkochte als onverkochte woningen vergoed krijgen. Het IMG wil echter niet overgaan tot uitbetaling aan inwoners van de vier Marnedorpen. ,,Op basis van het percentage toegekende schademeldingen zien wij geen aanleiding deze postcodegebieden aan de regeling toe te voegen, aangezien het gebied ruim is vastgesteld’’, heeft men de gemeenteraad laten weten.

Veel inwoners van deze dorpen overwegen om in beroep te gaan tegen dit besluit. Daar komt nu dus nog de steun van een kamerlid bij.