De zijspannen vormen het hoofdnummer in Loppersum (foto MFAC Loppersum).
De zijspannen vormen het hoofdnummer in Loppersum (foto MFAC Loppersum).

Loppersum maakt zich op voor Semi Finale EK Zijspannen

Sport

LOPPERSUM - Op het ovaal aan de Bosweg in Loppersum wordt zaterdag de Semi Finale EK Zijspannen verreden. Een groot deel van de Europese zijspantop strijdt dan om zes felbegeerde tickets voor de grote finale van het EK op 12 augustus in het Duitse Bad Hersfeld.

Aan de start verschijnt onder anderen oud clubrijdster van de MFAC Loppersum, Sandra Mollema. Na vijf jaar bij zevenvoudig Europees Kampioen William Mathijssen in de bak te hebben gezeten, is ze sinds vorig jaar de vaste bakkeniste van de Duitse topcoureur Markus Brandhofer. Tijdens de afgelopen Pinksterraces in Stadskanaal wist deze Duits-Nederlandse combinatie een mooie tweede plaats te behalen in een sterk internationaal zijspanveld. Zij zijn dan ook één van de kanshebbers op de Lopster kleipiste. 

Naast de Semifinale EK Zijspannen zijn er races in de tweede ronde van het Dutch Open Grasstrack. In de klasse ONK Special Senioren is regerend Europees en Nederlands Kampioen, Romano Hummel één van de topfavorieten. Hummel bewees vorig jaar al zeer goed uit de voeten te kunnen op de baan in Loppersum en zal er dan ook alles aan doen om ook dit jaar op het hoogste treetje te staan. Stevige concurrentie krijgt hij de in blakende vorm verkerende Dave Meijerink. 

Naast deze Special-klasse rijdt ook de Nederlandse top van de Shorttrack in Loppersum, in de klassen NK ST250cc en NK ST500cc. Gezien het grote deelnemersveld in deze beide klassen en de zinderende wedstrijden zoals deze reeds in Vries en Balkbrug zijn verreden, is spektakel verzekerd. De coureurs zijn zeer aan elkaar gewaagd. 

Het hoofdprogramma zal in de avond plaats vinden. Hieraan voorafgaand zijn er trainingen en het dagprogramma. Vanaf 10.00 uur zullen de diverse Jeugd & Nationaal klassen trainen. Vanaf 13.00 uur starten hun wedstrijden om de felbegeerde punten. Vanaf 11.00 uur komen dan de zijspannen voor het eerst in de baan om hun trainingsrondjes te rijden. De trainingen van de klassen in het Dutch Open Grasstrack beginnen om 15.00 uur. Hierna volgt om 16.30 uur de rijdersvoorstelling van de Semi Finale EK Zijspannen en het Dutch Open Grasstrack.

Tevens wordt stil gestaan bij het naderende afscheid van speaker en oud-Lopster Kor Wiersema. Na 53 jaar is hij zaterdag voor de 35e maal als speaker aanwezig in Loppersum. Na deze wedstrijd hangt Wiersema de microfoon aan de wilgen.

Rond de klok van 17.00 uur zal het grote geweld echt losbarsten als het hoofdprogramma van start gaat. 

In samenwerking met Sportclub Loppersum wordt vrijdagavond ook weer het inmiddels traditionele voetbaltoernooi gehouden, met deelname van een team van de MFAC en diverse teams uit de regio. Na afloop is er muziek.