Kor Wiersema met Luca Balkema. De jonge Lopster rijdt mee in de 50 CC. Foto: Ronnie Afman.
Kor Wiersema met Luca Balkema. De jonge Lopster rijdt mee in de 50 CC. Foto: Ronnie Afman.

Laatste Lopster grasbaanraces voor speaker Kor Wiersema

Sport

LOPPERSUM - Kor Wiersema zal zaterdag, tijdens de halve finale van het EK Zijspannen, voor de vijfendertigste en laatste keer als speaker fungeren bij de grasbaanraces in Loppersum. Want de in Loppersum geboren grasbaansportliefhebber heeft besloten om, na 53 jaar als speaker bij grasbaanevenementen actief te zijn geweest, een punt achter deze intensieve hobby te zetten. Met de halve finale van het EK Zijspannen heeft organisator MFAC Loppersum overigens weer een topevenement binnengehaald. 

door Johan Staal

,,Na een grasbaanevenement merk ik dat de jaren gaan tellen. Dan heb ik een aantal dagen nodig om te herstellen. Dat deed mij in 2022 besluiten om te stoppen. Ik werd toen door secretaris Geert Slager van de MFAC Loppersum gevraagd of ik als geboren Lopster niet in Loppersum afscheid wilde nemen. Daarom ben ik dit jaar in Loppersum nog één keer speaker bij Internationale wedstrijden en in september in Annen, wat ook op verzoek is, bij wedstrijden van de jeugd en nationalen. En daarna is het echt gebeurd,” aldus Wiersema, die in het verleden één keer zelf aan een wedstrijd heeft meegedaan. ,,Dat was in Geestbrug bij een cross. Het was alleen maar stof happen geblazen. Toen wist ik dat het rijden niet mijn passie was, maar wat het speaker zijn wel zou worden. 

Bijzonder debuut

Wiersema maakte 53 jaar geleden op bijzondere wijze zijn debuut als speaker. ,,Samen met mijn schoonvader was ik op paasmaandag in 1970 als toeschouwer aanwezig bij grasbaanraces van de Grasbaanmotorrennersbond Noord Nederland in Vlagtwedde. Toen bleek dat de speaker van dienst niet was komen opdagen. Mijn schoonvader zei vervolgens dat ik dat ook wel kon doen. Zo was ik opeens speaker en wat niet onverdienstelijk ging. Iedereen was enthousiast en vanaf dat moment was ik de vaste speaker bij de GMNN, tot aan 1985. Toen werd ik speaker bij baansportwedstrijden van de KNMV, die in dat jaar de GMNN had overgenomen.” 

Intensief

De tegenwoordig in Appingedam woonachtige Wiersema kijkt terug op een mooie maar intensieve periode. ,,Ik ben sinds 1970 al onderweg in baansportland. Als ik terugkijk op de taken van de speaker of wedstrijdleider, wat ik ook ben, dan mag je dat best intensief noemen. Zo was ik laatst wedstrijdleider in Balkbrug, waar ik dan op één dag dertien kilometer loop. Daarnaast moet je in alles scherp blijven om een vlot verloop van de wedstrijden te garanderen. Mijn streven is altijd om een evenement niet langer dan 3,5 uur te laten duren. Zoals in Loppersum is het prachtig dat het rennerskwartier direct tegen de baan aan ligt. Dat scheelt een enorm stuk aan tijd en maakt het verloop van de races voor iedereen leuker.” Wiersema heeft sowieso iets met banen zoals in Loppersum en Uithuizen. ,,Dat knusse spreekt mij gewoon aan, waarbij spektakel, wat de toeschouwer graag wil zien, vaak gegarandeerd is.” 

In zijn loopbaan heeft Wiersema uiteraard tal van hoogtepunten meegemaakt. Een keuze daaruit maken doet hij niet: ,,De vele mooie wedstrijden in het EK en WK staan natuurlijk buiten kijf. Maar ook de overige wedstrijden in de diverse klasses zorgden vaak voor hoogtepunten, want iedere klasse heeft zijn charme.” Wiersema heft ook de grasbaansport wel zien veranderen. ,,Vroeger was er onderling meer vriendschap. Tegenwoordig is men meer op zichzelf. Maar dat is wel een afspiegeling van hoe de maatschappij tegenwoordig in elkaar steekt. Ik blijf er echter bij dat men elkaar nodig heeft.” 

Spektakel verzekerd

Wiersema heeft intussen gezien dat er in Loppersum voor komende zaterdag een mooi programma in elkaar is gezet. Want naast de halve finale voor het EK bij de zijspannen, staat in het avondprogramma, de tweede ronde van het Dutch Open Grasstrack op het programma. ,,Daar zal Europees en Wereldkampioen Romano Hummel een van de topfavorieten zijn. Maar ook Dave Meijerink steekt in een prima vorm en daar verwacht ik ook wel wat van. Naast deze Special-klasse rijdt ook de Nederlandse top van de Shorttrack in Loppersum, in de klassen NK ST250cc en NK ST500cc”, meldt Wiersema. ,,Gezien het grote deelnemersveld in deze beide klassen, en de mooie wedstrijden zoals deze reeds in Vries en Balkbrug zijn verreden, is spektakel verzekerd Want de coureurs zijn zeer aan elkaar gewaagd,” aldus Wiersema. Hij vindt het verder leuk dat er bij de jeugdwedstrijden een jonge Lopster zal rijden. ,,Ik begreep dat de 7-jarige Luca Balkema in de 50CC gaat starten. Dat is een ontwikkeling die ik van harte toejuich omdat we in de grasbaansport onder de coureurs geen te grote vergrijzing moeten hebben. Dat beeld is er helaas wel bij de officials waar het steeds meer, en met alle respect, oude knarren zijn die de kar moeten trekken.” 

Simon Wigg

De Damster zal na zijn afscheid als speaker overigens nog wel binnen de KNMV bestuurlijk actief blijven. ,,Helemaal loslaten wil en kan ik de grasbaansport nog niet. Maar als speaker is het mooi geweest en kijk ik met plezier terug op een prachtige periode waarbij ik terugdenk aan de mooie momenten die ik samen met mijn schoonzoon Maik Groen heb meegemaakt en het rijden van Simon Wigg. Dat was een op en top professional, die helaas op veel te jonge leeftijd aan kanker is overleden maar wat mijn absolute favoriet was.”

Programma

Het is overigens alweer voor de elfde keer dat de halve finale van het EK Zijspannen op de grasbaan aan de Bosweg wordt gehouden. Daarmee is het de MFAC Loppersum gelukt om weer een topevenement naar Loppersum te halen. Het programma begint zaterdag om 10.00 uur met de eerste trainingen. De eerste wedstrijd, voor de jeugd en nationalen, start om 13.00 uur. Om 16.30 uur begint de rijdersvoorstelling bij de zijspanners en het Dutch Open Grasstrack. Deze wedstrijden starten om 17.00 uur.MFAC Loppersum hengelt weer een topevenement binnen