Een groot deel van de Winsumer karateka's die in actie komen op het eigen gala. Rechts Lammert Meinema. Foto: Ronnie Afman.
Een groot deel van de Winsumer karateka's die in actie komen op het eigen gala. Rechts Lammert Meinema. Foto: Ronnie Afman.

Winsumer Dojo Katsu klaar voor 22e Katsu Gala

Sport

WINSUM - In de Ripperdahal in Winsum wordt zaterdag de tweeëntwintigste editie van het Katsu Gala gehouden. Het vechtsportevenement wordt georganiseerd door de Winsumer karatevereniging Dojo Katsu.

Shihan (leraar) Lammert Meinema verwacht dat wederom een groot aantal vechters uit diverse delen van Nederland naar het Katsu Gala zal komen. Daarnaast is Meinema er bijzonder trots op dat gastheer Dojo Katsu zelf met maar liefst zestien vechter op het eigen gala vertegenwoordigd zal zijn. 

Spannende wedstrijden

,,Er zijn twaalf jeugdleden van ons die aan het gala mee mogen doen en bij de senioren zijn er vier karateka’s die namens Dojo Katsu in actie gaan komen. Dat zijn Nicole Veldman, Thomas Bos, Lotte van der Schoor en Mathijs van der Lijke. Zowel bij de jeugdwedstrijden als bij de senioren wordt er weer een juiste match tussen de twee in de ring staande vechters gemaakt. We willen namelijk graag mooie partijen zien. We zien liever niet dat de ene vechter veel sterker is dan de ander”, aldus Meinema. Door aan elkaar gewaagde karateka’s tegen elkaar in actie te laten komen hoopt Dojo Katsu het publiek op een groot aantal spannende wedstrijden te trakteren. Dit systeem van matchmaking heeft tijdens voorgaande edities van het Katsu Gala veel spektakel opgeleverd.  

Gerard Gordeau

Meinema is verder ook blij met de komst van Kancho Gerard Gordeau. Hij was een van de beste allround-vechters van de wereld. Gordeau zal op het Katsu Gala als hoofdscheidsrechter actief zijn. ,,Kancho Gerard Gordeau is de leider van de International Budokai en met zijn leiderschap ook inspirerend voor ons als Dojo Katsu. En dat hij naar ons gala komt, zien wij dan ook als een grote eer”, aldus Meinema. International Budokai is een Kyokushin karatebond, waarvan ook Dojo Katsu lid is. Kyokushin is dé full-contact vorm van karate. De stijl staat bekend als een harde vechtsport waarbij respect en discipline voorop staan. Kyokushin is, zo staat te lezen op de website van Dojo Katsu, ook van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de beoefenaars op het gebied van doorzetten, zelfvertrouwen en weerbaarheid.

Samenwerking

Dojo Katsu is gericht op samenwerking. ,,We hebben veel contact met andere dojo’s, we ontmoeten elkaar op toernooien en tijdens seminars. Dat zien we terug in het aantal deelnemende dojo’s: vechters van maar liefst 16 verschillende dojo’s uit heel Nederland doen aan ons gala mee”, aldus Meinema. ,,We hebben een hechte groep met leden. Focus op je eigen ontwikkeling is essentieel, jezelf telkens uitdagen tot het uiterste te gaan. Buiten de training staan we voor elkaar klaar”, zegt Suzan Wierenga, organisator van het Katsu Gala. ,,We zien dat ook aan het aantal vrijwilligers. Maar liefst 52 vrijwilligers helpen ons mee dit Gala te organiseren.” De vereniging is verder blij dat sponsors het gala, ondanks de coronacrisis, trouw zijn gebleven.

Andere disciplines

De vereniging Dojo Katsu bestaat ondertussen uit tweehonderd karateka’s. Ook de andere disciplines onder de vlag van Katsu mogen zich in een stijgende belangstelling verheugen. Het gaat dan onder andere om boksen, kickboksen, yoga, ouderengym en kleutergym. Wierenga: ,,Inmiddels geeft AOC Terra ook verschillende dagdelen les in onze dojo. Daarnaast hebben we de afgelopen weken een groot aantal van onze buren ‘de Afghaanse vluchtelingen’ mogen verwelkomen in onze dojo. We verwachten dat er meer Afghanen bij ons komen trainen en overwegen hier extra trainingen voor op te starten.”   

Kaarten

Het Winsumer vechtsportgala begint zaterdag om 14.00 uur met een groot aantal jeugdwedstrijden. Vanaf 19.00 uur is het de beurt aan de volwassen karateka’s. De wedstrijddag duurt vervolgens tot ongeveer 23.00 uur. Kaarten bestellen voor het gala in de Ripperdahal kan via www.dojokatsu.nl. Kaarten kosten in de voorverkoop 12 euro en aan de deur 15 euro.