Anky en Jan Lietmeijer voor hun fietsenzaak aan de Schoolstraat in Uithuizen.
Anky en Jan Lietmeijer voor hun fietsenzaak aan de Schoolstraat in Uithuizen.

Lietmeijer Tweewielers in Uithuizen viert 25-jarig bestaan

Algemeen Verhalen

UITHUIZEN - Bij Lietmeijer Tweewielers aan de Schoolstraat in Uithuizen is het zaterdag groot feest. Dan wordt het 25-jarig bestaan van de fietsenzaak gevierd. Het bedrijf is in een kwart eeuw, onder de bezielende leiding van het echtpaar Jan Lietmeijer en Anky Dekkers, uitgegroeid tot dé fietsspeciaalzaak van Noord-Nederland.

door Hielko Merkus

,,Eigenlijk wilde ik altijd al fietsenmaker worden”, steekt Jan Lietmeijer van wal. ,,Als klein jongetje zat ik al te prutsen aan fietsen en brommers.” Fietsenmaker werd Lietmeijer in eerste instantie niet: hij ging aan de slag als servicemonteur bij bouwmarkt Hamminga in Uithuizen. Maar het bleef kriebelen. Dus toen Johan Bos, die een fietsenzaak in Uithuizen had, wat op leeftijd begon te raken trok Lietmeijer aan de bel. ,,Ik liet hem weten dat ik zeer geïnteresseerd was om de zaak over te nemen.” Bos en Lietmeijer zijn overigens familie: de vader van Johan Bos, Willem, is een oud-oom van Jan Lietmeijer. Deze Willem had de fietsenzaak in 1934 -90 jaar geleden dus- opgericht. Johan Bos hield het aanbod van Lietmeijer in gedachten. ,,En twee jaar later werd ik gebeld. Of ik nog steeds interesse had.” 

‘Samen of niet’

Dat had Jan Lietmeijer zeker. ,,Maar het was natuurlijk wel een groot avontuur. Anky en ik werkten in loondienst, nu zouden we ondernemers gaan worden. Dat is een grote stap, met de nodige onzekerheden.” ,,We hebben toen tegen elkaar gezegd ’we doen het samen of niet’. En dat is nu 25 jaar later nog steeds zo”, vult Anky aan. Ze had overigens wel twee belangrijke eisen. ,,Dat was dat we elke maandag gesloten zouden zijn. En ik wilde niet dat we naast de winkel zouden gaan wonen. Mensen kloppen dan ook buiten de openingstijden bij je aan en dan blijf je aan het werk. Dat leek me geen goed idee met het oog op ons gezinsleven.” 

Beide punten van Anky werden ingewilligd. Op het moment van de overname werkte ze overigens bij de fotozaak van Paul Wernekinck. ,,Het scheelt dat we beiden door ons werk al bekend waren in de middenstand van Uithuizen”, zegt Jan. ,,Mensen gunden ons wat. Eigenlijk hadden we meteen vanaf de start de gunfactor. Dus zonder het te weten hebben we in die jaren daarvoor al aan de klantenkring gewerkt”, lacht hij. 

Beiden stapten vol enthousiasme in het nieuwe fietsavontuur. ,,Maar het was wel echt een hectische tijd”, kijkt Anky terug. ,,Zeker omdat ik ook nog in verwachting was van ons eerste kind.” Beiden zijn dan ook dankbaar voor de steun die ze in de opstartfase kregen van Johan Lietmeijer, de vader van Jan. ,,Mijn schoonvader was net met de VUT gegaan en hielp maar wat graag mee in de zaak”, vertelt Anky. ,,Daardoor hoefden we geen betaalde arbeidskracht aan te nemen. Dat scheelde in de eerste jaren enorm. Ook de oude eigenaar, Johan Bos, hielp de eerste twee jaar mee. Dat was geweldig”, zegt Jan, die zelf overuren draaide. ,,Nog altijd”, lacht hij. ,,Ik werk nog steeds minimaal zestig uur per week.” ,,Wel nemen we dit jaar voor het eerst in 25 jaar in de zomer twee weken vrij. Heerlijk”, vult Anky aan. 

Enorm gegroeid

Lietmeijer Tweewielers is de afgelopen 25 jaar enorm gegroeid. ,,We hebben nu, inclusief onszelf, zes fulltimers en vier parttimers in dienst. En ook maken we gebruik van stagiairs, bijvoorbeeld van Het Hogeland College in Uithuizen”, zegt Jan. Ook zoon Jens, dochter Julia en schoonzoon William staan op de loonlijst. Lietmeijer Tweewielers is wat dat betreft een echt familiebedrijf. 

De eigenaren van het jubilerende Lietmeijer Tweewielers tussen de stalen rossen.

De groei van het bedrijf resulteerde in de afgelopen 25 jaar in diverse verbouwingen. ,,De eerste verbouwing was al in 2001. We hebben toen de naast het bedrijf gelegen woning van Johan Bos gekocht. De tuin van de woning is gebruikt om het bedrijf te kunnen uitbreiden”, vertelt Jan. Diverse verbouwingen volgden, mede doordat de verkoop van E-bikes een enorme vlucht nam. Zo kwam er onder andere een bovenverdieping bij. De zaken gaan goed, ook al omdat tal van fietsenzaken in de omgeving zijn verdwenen. ,, Ons verzorgingsgebied loopt nu van Zoutkamp tot Appingedam en Delfzijl en van Uithuizen tot Groningen”, vertelt Jan. Daarnaast is de fietsenzaak van alle markten thuis. ,,Eigenlijk zorgen we er voor dat iedereen van 0 tot 100 jaar mobiel is en blijft. We leveren namelijk van fietsstoeltjes tot rollators.”  Rollators? ,,We werden ooit door Thuiszorg benaderd met de vraag of we ook rollators leveren en repareren. Ze wilden die service graag dichtbij kunnen bieden. Dat hebben we toen opgepakt.”  ,,En we leveren ook andere hulpmiddelen, zoals wandelstokken”, vult Anky aan. Eigenlijk zouden de twee hun bedrijf wel verder willen uitbreiden. ,,Op de huidige plek kunnen we geen kant meer op. Daarom hebben we een stuk grond aan de Industrieweg gekocht.” 

Goede service

Plannen voor nieuwbouw is toekomstmuziek. Eerst wordt zaterdag het 25-jarig bestaan gevierd. Daarbij worden de klanten van Lietmeijer verwend. ,,Een goede service staat bij ons hoog in het vaandel en daarnaast vinden we het leuk om wat bijzonders voor onze klanten te doen. We leggen ze graag in de watten”, vertelt Anky. ,,Zo hebben we in het najaar altijd een snertshow, met fietsen voor snertprijzen. In het voorjaar hebben we een speciale hamburgerdag. Die dag wordt zaterdag gecombineerd met de viering van ons jubileum.” Dat betekent dat klanten niet alleen getrakteerd worden op een broodje hamburger, maar ze bij besteding van minimaal 1000 euro ook een dinercheque van Ekamper cadeau krijgen. ,,En omdat het een actiedag is, hebben we ook mooie kortingen op speciale fietsen.”

De uitgebreide collectie fietsen is te vinden op www.lietmeijertweewielers.nl en natuurlijk in de fietsenzaak zelf.