De plaquette in Middelstum met informatie over de razzia.
De plaquette in Middelstum met informatie over de razzia.

Middelstum herdenkt razzia van 25 april 1944

Algemeen

MIDDELSTUM - In Middelstum wordt donderdag 25 april herdacht dat 80 jaar geleden een grote razzia heeft plaatsgevonden in het dorp. Ook in Winsum, Bedum en Zuidwolde werden mensen weggevoerd en vinden op deze dag herdenkingen plaats.

In totaal pakte de Duitse bezetter 140 mannen op tussen de 17 en 26 jaar. Directe aanleiding was de liquidatie door het verzet van Jannes Luitje Keijer op 22 april 1944 op het station van Bedum. Deze landverrader werkte voor de Sicherheitsdienst, onder andere in het beruchte Scholtenhuis in Groningen.

In Middelstum werden 32 mannen opgepakt. Zij werden allen opgesloten in de biljartkamer van café Van Lacum aan de Burchtstraat. Hier werden ze allemaal geïdentificeerd en kregen ze een nummer. Vervolgens zijn ze naar Groningen afgevoerd, waar ze op de vloer van het politiebureau hebben overnacht. Toen de Middelstummers aankwamen op het politiebureau in Groningen, troffen ze daar ook de andere jonge mannen aan uit Winsum, Bedum en Zuidwolde. 

De volgende dag werd de hele groep afgevoerd naar het beruchte Kamp Amersfoort. Hier hebben ze ongeveer twee maanden vastgezeten totdat zij per goederentrein naar Duitsland werden afgevoerd. Ze werden even ten zuiden van Leipzig als dwangarbeiders te werk gesteld. 

De lange werkdagen met heel weinig eten waren een verschrikkelijke uitputtingsslag. Vier Middelstummers overleden aan de gevolgen van ondervoeding, ziektes, uitputting en mishandeling. De overige mannen keerden na de oorlog te voet of per fiets terug naar huis. 

In Middelstum wordt jaarlijks stilgestaan bij deze gebeurtenissen. Op de plek waar vroeger café Van Lacum stond aan de Burchtstraat 44 zal een herdenkingsplechtigheid plaatsvinden bij de plaquette is hier is aangebracht. De aanvang is 20.00 uur. Burgemeester Ben Visser zal namens de gemeente Eemsdelta aanwezig zijn. Ook zullen er nabestaanden zijn van de slachtoffers die 80 jaar geleden in Middelstum zijn weggevoerd.