De Lofthome is aardbevingsbestendig, eigentijds en binnenkort te bekijken in Loppersum.
De Lofthome is aardbevingsbestendig, eigentijds en binnenkort te bekijken in Loppersum.

Nieuwe aardbevingsbestendige woning in Loppersum: de Lofthome

Algemeen

LOPPERSUM - In Loppersum kan binnenkort een nieuw model aardbevingsbestendige woning worden bekeken. Het gaat om een nieuwbouwwoning van Lofthome, die ook nog eens duurzaam, energiezuinig en onderhoudsarm is.

De Lofthome-woning heeft veel weg van een fraaie woonschuur. Het huis heeft een agrarisch karakter en past dus goed bij de omgeving. De vormgeving is ingetogen en de indeling doelmatig. In Nederland zijn inmiddels bijna honderd woningen van dit type gebouwd. Eén daarvan staat in Loppersum en een tweede is in aantocht. De Lopster woning heeft intussen enkele bevingen meegemaakt en kwam er volkomen schadevrij uit. Andere meer traditionele nieuwbouwwoningen met metselwerk in dezelfde buurt liepen wel enige schade op.

Bij aardbevingsbestendige huizen wordt niet of minder gebruik gemaakt van traditionele materialen als cement en baksteen. Zulke gevels zijn weliswaar karakteristiek voor Groningen, maar tegelijk bijzonder kwetsbaar. Een recent gerestaureerd huis met een bakstenen gevel kreeg bij een vervolgbeving wederom schade. Staal en hout zijn vanwege hun bouwfysische kwaliteiten veel beter geschikt voor stevige en schadeloze constructies. Deze materialen vangen schokken en trillingen goed op en spelen daarom een hoofdrol in het woonconcept van Lofthome. 

De basis van een Lofthome-woning is een robuust frame van staal met een houten verdiepingsvloer in plaats van zware kanaalplaten. Het gewicht van de woning wordt met zo’n toegepaste vloer gunstig gereduceerd. Er hoeft niet te worden geheid, waardoor horizontale bewegingen in de ondergrond tot lagere belastingen leiden. In de stevige stalen constructie van de woning zijn extra diagonale spanten verwerkt. Hiermee wordt gebouwschade bij een beving voorkomen.

Voor belangstellenden wordt binnenkort in de Lofthome-woning in Loppersum een kijkmoment georganiseerd. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@lofthome.nl.