Een impressie van het Boogplein met de nieuwe 'boerderijwinkel'.
Een impressie van het Boogplein met de nieuwe 'boerderijwinkel'.

Ondernemers Winsum eisen daadkracht en duidelijkheid rond Boogplein

Algemeen

WINSUM - Ondernemers in Winsum hebben in een brief aan de Hogelandster politiek hun zorgen uitgesproken over onder andere de ontwikkeling van het Boogplein. 

De leden van Ondernemers Vereniging Winsum hebben unaniem hun zorgen uitgesproken en verwachten van de politiek daadkracht en duidelijkheid. ,,Aanleiding voor de brief is dat er in de afgelopen periode veel aandacht wordt besteed aan onderwerpen die Winsum betreffen”, zegt Henk Sok, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Winsum. ,,Met name deze, naar onze mening ten onrechte beweringen, hebben bij de ondernemers en inwoners veel onrust veroorzaakt.” 

Daarbij doelen de ondernemers onder andere op opmerkingen van de tegenstanders van het Boogplein. Sok haalde begin dit jaar fel uit naar hen, aangezien ten onrechte gesuggereerd werd dat de ondernemers voor het autoluw maken van het Boogplein en omgeving waren. Veel van de toen geuite zorgpunten zijn ook verwoord in de brief aan de politiek. Zo benadrukken de ondernemers onder andere het grote belang van het Boogplein. 

Het Boogplein speelt namelijk een cruciale rol in de centrumplannen. Dat is gestoeld op het haltermodel, met aan de ene kant het AH-terrein en aan de andere kant het Boogplein. Daar tussenin loopt de vernieuwde winkelstraat Hoofdstraat Obergum. Gemeente en ondernemers hebben fors geïnvesteerd in het verplaatsen van winkels naar die winkelstraat. ,,Maar het geheel komt nog steeds niet van de grond en dat is zeer destructief voor de ondernemers”, zegt Sok. 

,,Het Boogplein ligt er nog steeds verlaten bij. De ondernemers die hun plannen daarop gebouwd hebben, komen bedrogen uit.” De oproep aan de politiek is duidelijk: ,,De schop moet in de grond. Het kost teveel om nog te wachten. Na een vertraging van 22 jaar is het nu wel klaar.”