In Eenum staat een van vier kerken die op de route liggen (foto Teunis Haveman).
In Eenum staat een van vier kerken die op de route liggen (foto Teunis Haveman).

Winterwandeling langs kerken Eenum, Leermens, ‘t Zandt en Zeerijp

Algemeen

EEMSDELTA - Bij de kerken van Eenum, Leermens, ‘t Zandt en Zeerijp kan zaterdag 4 februari gestart worden voor de Maria-Lichtmis Winterwandeling. De tocht is 15 kilometer lang en staat in het teken van ontmoeting, cultuur en lekkernijen. 

De wandeltocht voert deelnemers over landelijke paden en wegen. Onderweg kan uitgerust worden in de kerken, kan er iets genuttigd worden en wordt de wandelaar vermaakt. In alle vier de deelnemende kerken worden activiteiten georganiseerd, zoals exposities, muziek, zang, poëzie. In Leermens mag bijvoorbeeld door organisten op het Van Vulpen-orgel worden gespeeld.

Ook op culinair gebied is er grote afwisseling. Zo kunnen de deelnemers pannenkoeken eten, maar ook soep en plaatselijke lekkernijen zoals Ainmer doemkes en Leermster krombekken. Verder is er koffie, thee en chocolademelk.

De deelname is gratis en er kan in elk van de vier kerken worden gestart. Een stempelkaart met routebeschrijving en programma is op sites.google.com/view/marialichtmis en in alle kerken beschikbaar. Is de stempelkaart in alle vier kerken afgestempeld dan ontvangt de deelnemer een herinnering.

De Maria Lichtmis, veertig dagen na kerstmis, geeft het einde aan van de donkere winterdagen. Het was vroeger ook de dag waarop knechten en dienstboden van betrekking konden veranderen. In de loop der eeuwen werd Maria Lichtmis, het laatste van de Midwinterfeesten, een traditie met pannenkoeken eten, muziek en theater.