Een van de dorpsgidsen leidt belangstellenden rond door Winsum.
Een van de dorpsgidsen leidt belangstellenden rond door Winsum.

Dorpsgids voor ieder dorp in de gemeente Het Hogeland

Algemeen

WINSUM - De dorpsgidsen van Winsum hebben al duizenden toeristen kennis laten maken met Winsum, het dorp dat in 2020 door de ANWB werd uitgeroepen tot het Mooiste dorp van Nederland. Het fenomeen dorpsgids is in Winsum zo succesvol, dat het nu wordt uitgebreid naar de rest van Het Hogeland. Hiervoor is de cursus Dorpsgids op Het Hogeland opgezet, verzorgd door Vakland Het Hogeland.

,,En hier is de jeneverbrug”, wijst de dorpsgids van Winsum. ,,Een hoogholtje, zoals ze dat in Groningen noemen.” Wat volgt is het verhaal over de twee café’s aan weerszijden van het Winsumerdiep. ,,Inwoners van Winsum gingen in Obergum naar het café en omgekeerd. Jullie kunnen wel raden waarom.” Gelach. ,,Nog vragen?” De dorpsgidsen vertellen de prachtigste verhalen, die de geschiedenis van Winsum weer tot leven brengen. Met 59 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten is er dan genoeg te zien en te vertellen. Het dorp kent een hoofdstraat met statige panden, maar ook knusse straatjes, leuke doorkijkjes en steegjes met oude arbeidershuisjes. En door het dorp slingert uiteraard het Winsumerdiep. 

Sinds 2019 actief

De dorpsgidsen van Winsum zijn sinds 2019 actief, na een oproep van de werkgroep Recreatie en Toerisme van de Ondernemersvereniging Winsum. In dat eerste jaar werden al een kleine twintig dorpsgidsen opgeleid en later zouden er meer volgen. De groep liet folders maken en bouwde een professionele dorpsgidsenorganisatie op. Zelfs toen de ANWB in 2020 Winsum tot Mooiste dorp van Nederland uitriep, was de sterke toeloop voor de dorpsgidsen geen enkel probleem. Sindsdien hebben duizenden toeristen het dorp Winsum op een hele bijzondere manier leren kennen, dankzij de dorpsgidsen.

Ervaring overdragen

Deze ervaring willen de dorpsgidsen overdragen aan andere enthousiaste Hogelandsters. Want niet alleen over Winsum is veel te vertellen, dat geldt uiteraard voor alle dorpen in de gemeente Het Hogeland. Wie zijn dorp op de kaart wil zetten en de fijne kneepjes van het gidsenvak wil leren, kan vanaf 24 januari onder leiding van Vakland Het Hogeland en de dorpsgidsen van Winsum in vier cursusavonden (en een meeloopmiddag) opgeleid worden tot dorpsgids. Aangeraden wordt om enkele enthousiaste dorpsgenoten en de Dorpsbelangenvereniging mee te nemen om samen een organisatie op te kunnen zetten.

Vier avonden

Aspirant-dorpsgidsen leren in deze cursus van vier avonden hoe ze groepen reizigers, toeristen en dorpsgenoten het beste kunnen rondleiden. Ze krijgen hulp bij het samenstellen van routes en thema’s en vertellen over de kneepjes van het vak. Elk dorp komt in aanmerking voor een eigen dorpsgids. Het uitgangspunt van de aanbieders van de cursus is namelijk dat de gemeente Het Hogeland in een heel oud cultuurlandschap ligt en ieder dorp op Het Hogeland uniek en karakteristiek is. ,,Of het nu op een wierde ligt, een borg of steenhuis heeft, of dat er ooit een beroemd of berucht iemand woonde, inwoners hebben altijd wel een reden om over de eigen omgeving te vertellen. Of je nu in Broek, Uithuizen, Adorp, Oudeschip of elders woont”, zegt medeorganisator Peterina Geertsema van de Winsumer dorpsgidsen. Nu alleen nog mensen die de vele verhalen willen delen met dorpsgenoten, toeristen en andere belangstellenden. 

 Introductieavond

Voor mensen die het leuk vinden om in hun eigen dorp een rondleiding te geven en verhalen te vertellen over het ontstaan van het dorp, of over oude straten en stegen, gebouwen of bijzondere tuinen wordt de cursus Dorpsgids op Het Hogeland georganiseerd. De cursus wordt gegeven door de succesvolle Dorpsgidsen van Winsum en verzorgd door Vakland Het Hogeland. Er is een introductieavond op 24 januari in ’t Wieshoes in Warffum, waarna de cursus zelf op 14 februari van start gaat. ‘t Wieshoes is gevestigd in de voormalige bibliotheek van Warffum, naast Het Hogeland College. 

Aanmelden

De cursus Dorpsgids op Het Hogeland bestaat in totaal uit vier avonden. De laatste is op 14 maart. Aanmelden kan via de website vaklandhethogeland.nl.