Afbeelding

Orgelconcert in Leens met debutant

Algemeen

LEENS - Het concert dat zaterdag 20 augustus wordt gegeven op het Hinsz-orgel in de Petruskerk van Leens, is voor Martien de Vos het eerste muzikale optreden op dit beroemde dorpsorgel.

De Vos, organist van de Open Hofkerk in Rotterdam, studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. In 2020 rondde hij zijn studie af aan het Groninger Conservatorium. Hij won op orgelconcoursen diverse prijzen.

Inspiratiebron 

Op zijn eerste Leenster concert speelt De Vos werken van Böhm, Buxtehude, Walther en Bach. Georg Böhm en Dieterich Buxtehude waren voor de jonge Bach een grote inspiratiebron. In zijn vroegste werken is de invloed van beide organisten dan ook goed hoorbaar. Van Bachs verre familielid Johann Gottfried Walther wordt diens Concerto del Signor Meck ten gehore gebracht. Niet dat Walther dit driedelige stuk van seigneur Meck heeft overgeschreven, want het is duidelijk een compositie van de grote Vivaldi. Dus Meck zal het in zijn bezit hebben gehad en uitgeleend aan Walther om het om te werken voor orgel. 

De Vos besluit zijn concert met een improvisatie. De orgelbespeling start om 20.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om nader kennis te maken met de concertgever, onder het genot van een kop koffie of thee.