Burgemeester Ben Visser met de onderscheiden Middelstummers.
Burgemeester Ben Visser met de onderscheiden Middelstummers.

Tweetal Middelstummers onderscheiden

Algemeen

APPINGEDAM - Twee inwoners van Middelstum zijn dinsdag Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Jan Luit en Aalke de Winter-Zijlstra kregen de versierselen dinsdagmorgen opgespeld door burgemeester Ben Visser. Dat vond plaats in de Nicolaikerk in Appingedam. In totaal werden acht inwoners van de gemeente Eemsdelta tijdens die bijeenkomst onderscheiden.

Jan Luit

Jan Luit is sinds 1975 vrijwilliger bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij in Beekbergen. Hij helpt met de administratie en financiële werkzaamheden, en komt vanuit zijn woonplaats om te helpen bij evenementen. Daarnaast is Luit sinds 1980 onafgebroken verbonden als voorzitter van de Commissie Hemony Beiaard Middelstum, die opereert onder de Stichting Oude Groninger Kerken. De commissie zorgt voor het eeuwenoude Hemony-carillon van unieke kwaliteit. Door zijn grote inzet is het waardevolle carillon behouden gebleven voor het dorp Middelstum. 

Ook geeft hij gastlessen aan basisscholen, organiseert concerten, rondleidingen om zo de jeugd bewust te maken van het unieke karakter van het carillon. Onder zijn leiding zijn er in de loop der jaren verschillende restauraties uitgevoerd aan het monument; het klavier is vernieuwd, de klokken zijn opnieuw opgehangen in de roten, het uurwerk en de speeltrommel zijn vervangen.

Aalke de Winter-Zijlstra

Aalke De Winter-Zijlstra is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Zij is al bijna 30 jaar lang de drijvende kracht achter de Stichting Oranje Organisatie Middelstum (SOOM) die voor Koningsdagen een feestelijke invulling organiseert. Sinds1993 is ze daarnaast voorzitter van het 4 en 5 mei-comité en organiseert op 4 mei de herdenking op Concordiaplein in Middelstum. Daarnaast is Aalke de Winter van 1995 tot 2012 secretaris geweest van de huurdersvereniging ‘De Huurder’ en sinds 2008 is zij bestuurslid en vrijwilliger bij de Zwemvereniging Aqua Bedum.