Afbeelding

Dierenpartij wil einde aan jacht op steenmarters rond Winsum

Algemeen

WINSUM - De beschermde steenmarter wordt bij wijze van proef in de weidevogelgebieden Paddepoel-Koningslaagte en Winsumermeeden gedood, maar de Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan deze jacht.


Volgens de dierenpartij is de provincie van plan bejaging van steenmarters in alle weidevogelgebieden in de provincie toe te staan, zoals nu al voor vossen het geval is. Volgens de provincie is het broedsucces van de grutto en tureluur rond Winsum toegenomen dankzij het doden van steenmarters.

Kort door de bocht 

Ankie Voerman, Statenlid van de Partij voor de Dieren, vindt dit ‘een discutabele vorm van pseudowetenschap’: ,,Uitkomstpercentages en broedsucces zijn afhankelijk van vele factoren, zoals de merkbaar wordende gevolgen van klimaatverandering, vroeg of laat maaien, veel of weinig voedselaanbod door natte of droge lentes en de mate van pesticidengebruik. Ook de schommelende aantallen van andere predatoren zoals kraai, ooievaar, vos en kleine marterachtigen hebben grote invloed. Het is dan wel heel kort door de bocht om een opleving van weidevogelkuikens meteen toe te schrijven aan het doodschieten van steenmarters.”

Dekmantel 

De Partij voor de Dieren is zeer kritisch op het gevoerde weidevogelbeleid en wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de jacht. Voerman: ,,Wij signaleren een zekere verstrikking, waarbij de provincie koste wat kost weidevogelsucces wil behalen. Niet in de laatste plaats om de vele miljoenen die in weidevogelgebieden zijn gestoken te justificeren. Het doden van roofdieren is aantrekkelijk om te laten zien dat er actie wordt ondernomen en kan als dekmantel dienen om de aandacht weg te leiden van de werkelijke oorzaken van de terugloop, namelijk een agrarisch landschap dat al lang niet meer geschikt is om grote aantallen weidevogels te herbergen.”