Afbeelding

‘Kabinetsplannen voor wind op zee slecht voor het Noorden’

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Groningen Seaports en de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta maken zich zorgen over de kabinetsplannen voor de aanleg van windparken op zee. Men vindt dat dit de verduurzaming van de industrie en de opbouw van de waterstofeconomie vertraagt.

‘Wind op zee is cruciaal voor de transitie van de industrie en de ontwikkeling van een waterstofeconomie, waar tot 2030 in totaal 9 miljard euro aan investeringen staan gepland die duizenden banen genereren. De huidige plannen staan volledig haaks op de verduurzaming van de industrie en de afspraak uit het Nationaal Programma Groningen dat Groningen de energieprovincie van Nederland blijft’. Dat schrijven Groningen Seaports en de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta in een brandbrief aan de Tweede Kamer .

Door de keuzen van het kabinet wordt er tot 2030 geen nieuw windpark aangesloten in de Eemshaven en is de oplevertermijn van het windpark Ten Noorden van de Wadden nu onduidelijk geworden. Dit windpark is hard nodig om de industrie de mogelijkheid te bieden om te verduurzamen, stellen de briefschrijvers.

Het noordelijk industriecluster voorziet een aanzienlijke groei in elektriciteitsgebruik door het omschakelen van fabrieken naar elektriciteit, de productie van waterstof en de bouw van nieuwe bedrijven. In 2030 zal al zestien keer meer elektriciteit nodig zijn dan in 2020. ,,Het opschuiven van het windpark Ten Noorden van de Wadden heeft daarmee een direct effect op het realiseren van de klimaatopgave. De vraag naar stroom blijft onverminderd groot en groeit, dus elk jaar uitstel van het windpark betekent meer fossiele opwek met navenante CO2 emissies als gevolg’’, vinden de briefschrijvers.

Groningen Seaports en de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta wijzen er op dat de gaswinning in Groningen binnenkort stopt. Zij vragen dan ook om een perspectief op 10 gigawatt wind op zee met aanlanding in de Eemshaven. ,,Hiermee kunnen tienduizenden banen uit de gassector behouden blijven en kunnen er nog eens tienduizenden nieuwe banen bijkomen.”