De mondkapjesplicht is terug.
De mondkapjesplicht is terug.

Maatregelen in de strijd tegen corona worden aangescherpt

Algemeen

DEN HAAG - Het kabinet scherpt de anti-coronaregels aan. Daardoor zijn mondkapjes vanaf zaterdag weer verplicht in alle winkels. Ook sporten en sportevenementen bezoeken is voor volwassenen alleen nog mogelijk met een QR-code. Dit zijn slechts enkele van de nieuwe beperkingen. 

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken weer hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis en de zorg dreigt weer overbelast te raken. Extra maatregelen zijn daarom nodig. Ze komen bovenop de regels die op dit moment al gelden, zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats.

Het kabinet benadrukt dat het nog steeds van groot belang is dat iedereen de basisregels blijft volgen, of iemand nu wel of niet gevaccineerd is. Dit helpt om besmetting te voorkomen. Dus testen bij klachten, ook als iemand gevaccineerd is. Bij een positieve test dient men thuis te blijven en contact met anderen te vermijden, ook als zij gevaccineerd zijn. Verder is het belangrijk minimaal anderhalve meter afstand te houden, geen handen te schudden, vaak en goed de handen te wassen en  in de elleboog te hoesten en niezen. Daarnaast zijn voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes belangrijk.

Vanaf 3 november wordt het thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Hierdoor vermindert het aantal contactmomenten. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, is het dringende advies drukte te mijden en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

Mondkapjesplicht

Per 6 november zijn mondkapjes verplicht op meer plaatsen, onder andere in alle voor publiek toegankelijke gebouwen en overdekte ruimtes waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om gemeentehuizen, supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties en pretparken, stations, perrons en bij tram- en bushaltes. Ook op luchthavens en in vliegtuigen geldt de mondkapjesplicht, evenals bij verplaatsing in mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Als iemand zit mag het mondkapje af. Een mondkapje is ook weer verplicht bij de uitvoering van contactberoepen. Dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener. Wie de mondkapjesplicht negeert, riskeert een boete van 95 euro.

Coronatoegangsbewijs

Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs (QR-code) op meer plekken. Het wordt verplicht voor:

- horeca, zowel binnen als op buitenterrassen, behalve bij afhalen. 

- Casino’s.

- Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen.

- Doorstroomlocaties zoals musea en monumenten.

- Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Voorbeelden zijn kermissen en bepaalde sportevenementen. 

- Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.

- Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.

- Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.

- Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.

- Georganiseerde kunst- en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar, zoals muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Iemand krijgt een coronatoegangsbewijs als hij of zij volledig is gevaccineerd, een herstelbewijs heeft of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Boostervaccinatie

In december start de boostervaccinatie voor alle mensen van 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Dat betekent dat deze mensen bovenop de twee vaccinaties die zij eerder haalden (of na één prik met het Janssen-vaccin) een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming. Vanaf januari worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eerste een uitnodiging krijgen. Ook wordt volgende maand gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact.

Verdere verscherping

Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die in de nabije toekomst ingezet kunnen worden als de trend niet wordt gekeerd. Zo wil het kabinet regelen dat werkgevers hun personeel om een QR-code kunnen vragen. Wie geen geldig coronatoegangsbewijs heeft, dient dan thuis te blijven. Ook wil het kabinet het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Met name genoemd worden niet-essentiële detailhandel, dierentuinen en pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is.

De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.