Jan Menninga (links) en Hans Ronde bij het onthulde bord, waarop de ontwikkelingem te volgen zijn.
Jan Menninga (links) en Hans Ronde bij het onthulde bord, waarop de ontwikkelingem te volgen zijn.

Wethouders starten bouw MFC Spijk

Algemeen

SPIJK - De bouw van het Multifunctioneel Centrum in Spijk is dinsdag afgetrapt door de wethouders Jan Menninga en Hans Ronde van Eemsdelta. Zij hebben het bouw- en informatiebord voor de kerk onthuld. 

Op dat bord is de komende tijd de verbouwing op te volgen met updates, foto’s en verslagen. Het kerkgebouw met zalencomplex wordt omgebouwd tot een groot dorpshuis met huiskamer, keuken, diverse zalen en zelfs een theaterzaal.

,,De tijd van plannen maken, schetsen uitwerken, van fondsen werven, slopen en vergunningen aanvragen ligt achter ons. We zijn nu écht begonnen, en daar ben ik hartstikke blij mee”, vertelt Jan den Boer, voorzitter van het MFC. ,,Dat de wethouder dan vandaag de tijd neemt om als eerste de handen uit de mouwen te steken, kunnen we natuurlijk wel waarderen” glimlacht hij.

Theaterfunctie, keuken en huiskamer

Het MFC Spijk wordt helemaal verbouwd en toekomstbestendig gemaakt. Zo komt er een huiskamer met een bar en een nieuwe centraal gelegen keuken. Het oude kerkgebouw krijgt een theaterfunctie en ook de jeugd van Spijk krijgt een eigen ruimte. Samen met de begrafenisvereniging wordt een ruimte ingericht om afscheid te nemen in tijden van verdriet.

Een plek voor iedereen

Dit dorpshuis is straks ‘the place to be’ voor allerlei verenigingen, clubs en groepen in Spijk en de omgeving. De Sint komt hier zijn verjaardag vieren en de muziekvereniging kan er optredens geven. Ook worden er straks voor jong en oud toneel-, cabaret- of quizavonden georganiseerd. Het dorpshuis wordt een plek in dienst van het dorp. ,,Een plek om te ontmoeten en samen te zijn”, aldus Den Boer.

Alle dorpen een Dak

Net zoals de provincie, betaalt ook de gemeente Eemsdelta mee aan de verbouwing. Het is onderdeel van het programma ‘Alle dorpen een Dak’ van het Actieplan Dorpen en Wijken. Eemsdelta vindt het belangrijk dat dit soort ontmoetingsplekken blijven bestaan, het houdt een dorp leefbaar en zeker met een verbouwing zoals deze, gaat het naar verwachting voor nieuwe activiteiten zorgen.