Afbeelding

Hoge Raad: NAM moet gederfd woongenot en immateriële schade vergoeden

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - De aardbevingen in Groningen veroorzaken ‘onrechtmatige’ hinder en overlast en de NAM is dan ook verplicht om gederfd woongenot en immateriële schade te vergoeden.


Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Een aantal bewoners van het Groninger aardbevingsgebied is naar de rechter gestapt omdat zij vinden dat ze niet alleen recht hebben op een vergoeding van de fysieke schade aan hun woningen, maar ook op vergoeding van schade wegens het gemis aan woongenot en op vergoeding van immateriële schade (‘smartengeld’). Zij vinden dat de NAM hiervoor aansprakelijk is.

5000 Groningers zijn procedure begonnen 

Behalve de bewoners in deze zaak zijn inmiddels meer dan 5000 Groningers een procedure tegen de NAM begonnen waarin zij vergoeding van materiële en immateriële schade eisen. Het hof oordeelde eerder dat de door de NAM veroorzaakte hinder en overlast onrechtmatig is richting bewoners van een woning die ten minste eenmaal aardbevingsschade heeft opgelopen. In dat geval hebben bewoners recht op een schadevergoeding wegens gemist woongenot. Als minimaal twee keer fysieke schade aan de woning is vastgesteld, bestaat daarnaast recht op vergoeding van smartengeld. Dat smartengeld is minimaal 2.500 per bewoner.

‘Enorme erkenning’ 

De NAM ging tegen deze uitspraak beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. Dat deed het gaswinningsbedrijf echter zonder succes. De Hoge Raad schaart zich namelijk achter de uitspraak van het hof. ,,De positieve uitspraak van de Hoge Raad is een enorme erkenning voor de Groningers, na al die jaren van ellende”, aldus advocaat Pieter Huitema van DeHaan Advocaten en Notarissen. Hij is vanaf dag één betrokken geweest bij de zaak. Daarnaast is hij ook advocaat van de Stichting WAG in de succesvolle massaclaim tegen de NAM tot vergoeding van de waardevermindering van onroerende zaken door aardbevingen.

Proef 

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen was al begonnen met een proef waarbij Groningers een vergoeding kunnen aanvragen voor immateriële schade. Volgens het IMG komt voor deze regeling een grotere groep Groningers in aanmerking aangezien er al een vergoeding aangevraagd kan worden na één keer schade te hebben gemeld.