De acteurs van het openluchtspektakel Haim: Roger Goudsmit, Janneke Jager en Max Sietsema. Foto: Jan Zeeman
De acteurs van het openluchtspektakel Haim: Roger Goudsmit, Janneke Jager en Max Sietsema. Foto: Jan Zeeman

HAIM van start in de Eemshaven

Algemeen

EEMSHAVEN - Na een lange periode van voorbereiding is vandaag (woensdag) in de Eemshaven de theaterproductie HAIM van start gegaan. In het stuk komt Johan van Veen, bedenker van de haven, tot leven.

Max Sietsema is er klaar voor, met trots vertolkt hij de rol van ingenieur Johan van Veen. Sietsema groeide op in Spijk en heeft het begin van de Eemshaven meegemaakt. Sietsema zei meteen ‘ja’ toen hij door artistiek leider Theo de Groot werd benaderd. ,,Johan van Veen is in deze contreien wel bekend, maar landelijk niet. Hij bedacht de Eemshaven en het Deltaplan. Ik vind het een eer om deze man te mogen spelen.”

Persoonlijke band

Ook medespelers Rene Goudsmit en Janneke Jager hebben een persoonlijke band met de Eemshaven. Goudsmit, bekend van GTST en SpangaS, komt uit Delfzijl. Zangeres en actrice Janneke Jager groeide op in Zandeweer en Uithuizen. Haar vader was onder andere tandarts in Uithuizen.

HAIM is tot en met 19 september in de Eemshaven te zien. Alles in de theaterproductie houdt verband met de Eemshaven: het verhaal, de cast, de muzikanten, de koorleden, de videobeelden. Het tijdelijk theater staat aan de kade. HAIM is geen politiek stuk, maar een verhaal over thuisgevoel en verandering. Hoe voel je je nog ‘haim’, als alles om je heen is veranderd. Door de ogen van Johan van Veen wordt gekeken naar het gebied dat van aardappelland veranderde in haven en industrie.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.haim-theater.nl.