Bernard Wilkens, Cor Peter Feitsma, Madeleine Postma en Henk Staghouwer (vanaf links) gaan op weg naar de broedlocatie.
Bernard Wilkens, Cor Peter Feitsma, Madeleine Postma en Henk Staghouwer (vanaf links) gaan op weg naar de broedlocatie.

Staghouwer krijgt uitleg over nestbescherming kiekendief

Algemeen

HOUWERZIJL - Gedeputeerde Henk Staghouwer heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan Houwerzijl. Hij kreeg in het veld uitleg over het project nestbescherming van de Stichting Grauwe Kiekendief.

Door vrijwilligers van de stichting en Kenniscentrum Akkervogels werd gedemonstreerd hoe nestbescherming in de praktijk werkt. Op een van de akkers werd een beschermingskooi geplaatst op het nest van een grauwe kiekendief. Een dergelijke kooi voorkomt dat nest en broedsel bij werkzaamheden op het land vernietigd worden. Terwijl het gezelschap nadere uitleg kreeg, was van afstand te zien hoe het vrouwtje terugkeerde naar het nest en er dus geen sprake is van verstoring door de maatregelen.

De provincie stelt geld beschikbaar voor het project nestbescherming. Dat heeft ook te maken met het feit dat de Grauwe Kiekendief in 2016 is uitgeroepen tot de ‘Soort van Groningen’. De zeldzame roofvogel is de trots van de provincie, omdat driekwart van de Nederlandse populatie op de Groningse akkers broedt, waar vooral op veldmuizen gejaagd wordt. Vanwege de speciale status heeft de provincie eerder subsidie gegeven voor een project waarbij een aantal vogels voorzien werd van een satellietzender. Ze werden gevolgd tijdens hun 5.000 kilometer lange trektocht naar Afrika waar overwinterd wordt. Via de zenders konden de routes in beeld worden gebracht.