De synagoge in Winsum. Foto: Judith Kruijer.
De synagoge in Winsum. Foto: Judith Kruijer.

Ook Hogeland doet mee aan Joods onderzoek

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - De gemeente Het Hogeland heeft zich aangesloten bij het onderzoek dat Westerkwartier, Veendan en Oldambt doen naar de rol van gemeenten bij de onteigening van Joods erfgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Aanleiding van dit onderzoek is de publicatie van de zogenaamde Verkaufsbücher door het Nationaal Archief. Hieruit blijkt, zoals gemeld, dat ook in Groninger gemeenten tussen 1940 en 1945 Joods bezit onteigend is.

Het onderzoek richt zich in grote lijnen richten op deze onteigeningen en de restitutie van Joodse eigendommen. Het gaat om woningen, bedrijfspanden en gronden. Ook de problematiek van gemeentelijke (na)heffingen wordt in het onderzoek betrokken. De gemeenten doen dit onderzoek in navolging van de gemeente Groningen die in februari met een soortgelijk onderzoek is gestart.

In de huidige gemeente Het Hogeland zijn 74 Joodse inwoners in de jaren 1940-1945 omgekomen. Het merendeel van deze inwoners woonde in Winsum, Warffum en Uithuizen, maar er waren ook families uit Leens, Eenrum, Ulrum, Usquert en Bedum. Om de kwaliteit en objectiviteit van het onderzoek te waarborgen, wordt samengewerkt met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Waar nodig wordt een beroep gedaan op het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Het onderzoek duurt een klein jaar en start in september.