Afbeelding

Vrijwilligers pakken kerkhof Adorp aan

Algemeen

ADORP - Op het kerkhof van Adorp worden zaterdag 29 mei in het kader van NLdoet de handen uit de mouwen gestoken. Men is op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen met enkele hoognodige werkzaamheden aan de grafmonumenten. 

Het gaat met name om het schoonvegen van de graven, het boenen en poetsen van aanslag en vastzittend vuil en het verwijderen van onkruid. Vanuit de organisatie wordt gezorgd voor materialen die nodig zijn bij de werkzaamheden, maar ook voor koffie en iets lekkers daarbij. Deelnemers verzamelen zich om 09.30 uur bij de kerk. De werkzaamheden stoppen rond 12.00 uur. Aanmelden kan via mans.schepers@rug.nl.

Historische Kring Ubbega

De activiteiten tijdens NLdoet vinden plaats in het verlengde van een initiatief van de Historische Kring Ubbega. Men heeft namelijk geconstateerd dat het kerkhof er niet al te florissant bij ligt. De historici willen hier graag iets aan doen. ,,Dat betekent niet dat alles tot op de laatste millimeter aangeharkt moet worden en alle zerken glanzend opgepoetst, maar wat netter dan nu kan het zeker”, stelt men. 

Inzet van experts

Naast de vrijwilligersactie zijn er ook onderdelen die de inzet van experts eisen en simpelweg ook geld vragen. Vanuit de vereniging van Dorpsbelangen Adorp is daarom het initiatief genomen om in samenwerking met Landschapsbeheer en de gemeente Het Hogeland de restauratie van enkele zwaar beschadigde grafmonumenten mogelijk te maken. Maar er zijn natuurlijk ook dingen die Adorpers zelf kunnen doen, vandaar dat men meedoet aan de actie NLdoet.