Batterij Fiemel, restanten van bouwwerken van de Duitse bezetteres bij Termunten.
Batterij Fiemel, restanten van bouwwerken van de Duitse bezetteres bij Termunten.

Luisterplekken Groningen onderdeel van Liberation Route Europe

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - De luisterplekken van de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland zijn nu aangesloten bij de Liberation Route Europe (LRE).

Informatiepanelen en audioverhalen vertellen in drie talen over wat zich op die plekken heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plekken zijn te vinden langs de internationale herdenkingsroute van LRE. Deze wandelroute volgt voor zover mogelijk dezelfde weg die de geallieerden vanaf 6 juni 1944 (D-Day) tot aan het einde van de oorlog door West-Europa aflegden. Overal langs de 3000 kilometer lange route vanaf Londen tot Berlijn worden de indrukwekkende verhalen en gebeurtenissen verteld door Liberation Route Europe, die ook via een gratis app zijn te beluisteren. 

In Nederland zijn verspreid over vijf provincies inmiddels al ruim tweehonderd verhalen te lezen en te horen. Eerder al in Drenthe en nu dus ook langs de waddenkust. In Groningen is een luisterplek te vinden bij Batterij Fiemel bij Termunten. Net als negen andere locaties in het waddengebied is ook deze locatie toegankelijk gemaakt voor bezoekers met informatie, bunkers, stellingen en routes door de omgeving.

Omdat de locaties door de coronamaatregelen momenteel niet bezocht kunnen worden, is een serie van vier livestreams gemaakt. Zo kunnen omwonenden en geïnteresseerden alvast een deel van dit betekenisvolle erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog beleven. De livestreams zijn via het Facebook-account van Visit Wadden te zien.