Theo de Groot in de Eemshaven.
Theo de Groot in de Eemshaven.

Theaterproductie in Eemshaven

Algemeen

EEMSHAVEN - Net als zoveel andere theatervoorstellingen kon de première van HAIM, het nieuwste stuk van Peerd Theater, vorig jaar niet doorgaan. Dit jaar staat de eerste voorstelling, uitgevoerd in de Eemshaven, gepland voor september.

,,Het team was er klaar voor, maar corona gooide roet in het eten”, vertelt artistiek leider Theo de Groot. ,,Met een bijna compleet nieuwe ploeg gaan we nu alles op alles zetten om in september iets heel moois neer te kunnen zetten.” 

De nieuwe regisseur is Kees Scholten van het Volksoperahuis Amsterdam. Daar maakt hij muziektheatervoorstellingen die actuele maatschappelijke thema’s op een muzikale, toegankelijke en humoristische manier aansnijden. Theo de Groot is blij met deze keuze. ,,Zo’n voorstelling dichtbij de mensen, daar is deze regisseur geknipt voor.”

Eemshaven

Om het stuk te kunnen zien, reizen de bezoekers straks af naar de Eemshaven. ,,Een unieke plek voor een voorstelling, want nooit eerder was er een voorstelling in of over de Eemshaven”, aldus de Groot. Hier wordt het verhaal van de Eemshaven verteld, geïnspireerd op ingenieur Johan van Veen, bedenker van de Eemshaven. ,,Het is altijd heel wisselend geweest hoe men naar de Eemshaven keek. Dan weer waren er grootse plannen, dan leek het weer niks te worden, en nu is het toch een indrukwekkend industriegebied waar duizenden mensen werken.” 

De mensen die in en rond de Eemshaven werken spelen een grote rol in de voorstelling: ,,We gaan een koor samenstellen met mensen uit de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. Verder gaan we allerlei mensen interviewen, filmen, of misschien zelfs laten optreden in de voorstelling om hun verhaal over dit gebied te laten zien.”