Zo moet het hotel op Lauwersoog eruit komen te zien.
Zo moet het hotel op Lauwersoog eruit komen te zien.

Hotel op Lauwersoog in de pijplijn

Algemeen

LAUWERSOOG -  Een lang gekoesterde wens van vader en zoon Gerdes, uitbaters van visrestaurant Schierzicht, komt binnenkort uit. Naast hun bestaande restaurant kan men dit jaar nog overnachten in een hotel van in eerste instantie 9 kamers. De verwachting is dat de bouw medio april kan starten. En met een beetje geluk kunnen dit najaar de eerste gasten er logeren.

,,Het idee is eigenlijk al een aantal jaren oud”, vertelt zoon Anne Theo Gerdes. ,,Enkele ideeën en zelfs schetsen waren uitgewerkt, maar in het archief beland. In deze coronatijd kwamen ze bij het opruimen ineens weer boven tafel. En besloten we om ze ditmaal daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Wat dat betreft heeft corona voor een positieve versnelling gezorgd”. 

De verwachting is dat de benodigde vergunningen binnenkort rond zijn. Er is uitgebreid rekening gehouden met de omgeving, zowel voor de huidige bedrijvigheid in de havens, de eventuele effecten op ecologie, als die op de toekomstige gast. Het onafhankelijke adviesbureau voor de ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed Libau, is ingeschakeld en heeft het totale masterplan begeleid. Architectenbureau Adema uit Dokkum heeft het ontwerp voor het nieuwe gebouw gemaakt.

Duurzaam gebouw

De nieuwe hotelaccommodatie zal zoveel mogelijk duurzame elementen bevatten. De buitengevel krijgt een mooie, Scandinavische, houten uitstraling. De binnenkant bestaat uit traditionele steenbouw. Er is gekozen voor gasloos; in plaats van gas zal voor verwarming en verkoeling van een warmtepomp gebruik worden gemaakt. De elektriciteit is afkomstig van zonnepanelen. De negen kamers krijgen ieder een eigen douche/sanitair en zijn allemaal ongeveer even groot. Met uitzondering van de hoekkamers die het grootst zijn. Gerdes: ,,Met een beetje geluk kunnen we dit najaar voor de eerste gasten onze deuren openen.”