Afbeelding

Universteit zoekt dode steekmuggen

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Midden in de winter kunnen steekmuggen overlast veroorzaken. Om inzicht te krijgen in welke soorten muggen dit zijn, waar ze actief zijn, wat hun bijtgedrag is en of ze ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen, roepen onderzoekers van Wageningen University het publiek op dode steekmuggen op te sturen. 


Uit eerdere onderzoeken bleek dat steekmuggen ook in de wintermaanden overlast kunnen veroorzaken. Het gaat waarschijnlijk om een variant die niet in winterrust gaat en gebruik maakt van ondergrondse broedplaatsen zoals kruipruimtes waar water in staat. In de afgelopen weken gaven tientallen mensen via Muggenradar.nl door dat ze veel tot heel veel muggenoverlast hadden.

Muggenradar 

Onderzoekers willen graag weten om welke variant het precies gaat. Daarom vraagt men Nederlanders om nog tot en met 16 maart steekmuggen dood te slaan, er een foto van te maken en op te sturen. Bij de mug moet een code vermeld worden die te verkrijgen is na het registreren van de mug via het speciale formulier op Muggenradar.nl. Daar staan ook gedetailleerdere instructies over hoe steekmuggen te herkennen zijn, hoe de mug te vangen is en hoe de mug verstuurd kan worden.

Ferme genadeklap 

Van de ingestuurde muggen wordt bepaald welke muggensoort het is. In combinatie met de informatie die via het online formulier is ingevuld, wordt bepaald hoeveel overlast de mug heeft veroorzaakt. Zelfs als een exemplaar enigszins beschadigd is (bijvoorbeeld door een ferme genadeklap), kan meestal nog bepaald worden tot welke soort de steekmug behoort. Daarnaast worden een aantal tests gebruikt waarmee het genetisch materiaal van de mug bestudeerd kan worden en bevestigd kan worden welke muggensoort het is. 

Bloed

Indien in de opgestuurde mug nog bloed aanwezig is, kan daarmee indirect het bijtgedrag bepaald worden. Met dit bloed is namelijk vast te stellen of het afkomstig is van een mens, een poes, konijn, kanarie, merel of een andere soort. Om een betere risico-inschatting te maken van de overdracht van virussen van vogels naar mensen is dit bijtgedrag belangrijke informatie. De ingestuurde muggen worden ook getest op mogelijke aanwezigheid van ziekteverwekkers, zoals het westnijlvirus. Het onderzoek moet helpen om overlast te voorkomen en het risico op de overdracht van ziektes te verkleinen.