Afbeelding

Een egale, stralende huid de sleutel tot een frisse uitstraling

Algemeen
Ingezonden door Dr. Jetske Ultee

Wie droomt er niet van een mooie, egale huid die straalt van gezondheid? Helaas is de realiteit vaak anders. Huidproblemen zoals gerstekorrels, pigmentvlekken en rimpels duiken bij vrijwel iedereen op, vroeg of laat. Maar wees gerust, er zijn manieren om deze oneffenheden de baas te worden en te voorkomen. 

Gerstekorrels kleine, hardnekkige bultjes 

Gerstekorrels, officieel milia genoemd, zijn vervelende witgele bultjes die net onder je huidoppervlak verscholen liggen. Ze lijken op mee-eters, maar hebben een andere oorzaak. Bij milia hoopt het eiwit keratine zich op in de bovenste huidlaag, waardoor deze bolletjes ontstaan. Zowel baby’s als volwassenen hebben er regelmatig mee te maken. 

Droge huid boosdoener nummer één 

De hoofdschuldige bij het ontstaan van gerstekorrels Een slecht gehydrateerde, droge huid. Daarnaast kunnen beschadigingen aan de huid, bijvoorbeeld door te veel zonnen, het ontstaan van milia uitlokken. Hoe donkerder, dikker of beschadigder je huid al is, hoe groter de kans dat deze hardnekkige bultjes de kop opsteken. 

Laat behandeling over aan de professional

Wil je een gerstekorrel verwijderen? Je kunt dan het beste niet zelf gaan prutsen. Ze zitten vrij diep, dus knijpen of krabben heeft weinig zin en kan alleen maar leiden tot beschadiging en littekens. Ga liever langs bij een ervaren huidtherapeut of schoonheidsspecialist, die weet precies hoe je deze ongewenste gasten het beste kunt aanpakken. 

Voorkom, voorkom, voorkom 

Zelf kun je het ontstaan van gerstekorrels helpen voorkomen door je huid regelmatig thuis te scrubben met producten die genoeg glycol- of salicylzuur bevatten. Ook crèmes met retinol of andere soorten vitamine A kunnen verstoppingen en het ontstaan van milia tegengaan. 

Retinol wondermiddel met een kanttekening

Retinol, een specifieke vorm van vitamine A, is een geliefde stof in anti-verouderingsproducten. En terecht, want het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor rimpels en lijntjes verminderen en je huid langer stevig en jeugdig blijft. Maar er is een keerzijde retinol kan huidirritatie veroorzaken en is erg instabiel bij blootstelling aan licht en lucht. 

Veilige alternatieven voor een boost 

Gelukkig zijn er genoeg veilige alternatieven om je huid een oppepper te geven. Denk aan hydroxypinacolone retinoate (HPR), vitamine C, hyaluronzuur, bakuchiol en niacinamide