Afbeelding

Pilot met nieuwe spelregels in Noord-Nederland

Sport

NOORD-GRONINGEN - De KNVB start komend voetbalseizoen bij de Onder 13-teams in de B-categorie een pilot rond vier nieuwe spelregels: zelfpass, intrap/indribbelen, tijdstraf en het vliegend wisselen.

De pilot vindt plaats in de districten Noord en West 1. De nieuwe regels zouden de aantrekkelijkheid, sportiviteit en eerlijkheid van het voetbalspel moeten verhogen. De proef start in het weekend van 3 en 4 september. In totaal doen er bijna 900 teams mee.

Zelfpass

Een van de nieuwe regels is de zelfpass. Hiermee kunnen voetballers een vrije trap op zichzelf nemen. Bij een vrije trap krijgt een speler daardoor de mogelijkheid om te beginnen aan een dribbel in plaats van de bal te moeten passen naar een medespeler.
Het intrappen en indribbelen is ter vervanging van de ingooi. Voetballers mogen de bal voortaan intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. En niet alleen als het leer over de zijlijn is gegaan, maar ook bij bijvoorbeeld een hoekschop, doeltrap op aftrap.

Tijdstraf

De derde nieuwe regel is de tijdstraf. Indien de scheidsrechter een gele kaart geeft, gaat de betreffende speler 5 minuten naar de kant. Ook bij een tweede gele of een directe rode kaart volgt een tijdstraf van 5 minuten. Daarna moet de boosdoener douchen, maar mag deze opmerkelijk genoeg wel worden vervangen door een andere speler. Van tien tegen elf is dan dus geen sprake meer.
De laatste nieuwe regel is vliegend wisselen. Bij een wissel wordt het spel dus niet meer stilgelegd.