Wiebrand Top is de nieuwe hoofdtrainer van de dames van vv Winsum.
Wiebrand Top is de nieuwe hoofdtrainer van de dames van vv Winsum.

Wiebrand Top: ‘Dames Winsum mooie uitdaging voor mij’

Sport

WINSUM - De 42-jarige Wiebrand Top is komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van het eerste dameselftal van vv Winsum. Hij zal wekelijks tevens eenmaal het tweede damesteam onder zijn hoede nemen. De in Froombosch geboren Top woont in Siddeburen en is al 20 jaar in diverse functies actief bij de voetbalclub in zijn woonplaats, momenteel als coach van het eerste zaterdagelftal van de heren, dat op het vijfde niveau uitkomt. 

De voormalig profvoetballer van SC Heerenveen ziet er naar uit de Winsumer dames onder zijn hoede te nemen. Hij wil binnen het team de speelsters vanuit het individu bekijken en oog hebben voor wat er onderhuids mogelijk speelt. ,,Samenkrijgen wat iedereen vanuit z’n eigen beleving drijft en maximaal geven. En met z’n allen hetzelfde doel nastreven. Dát is met mensen werken.”

Hij zal ook na zijn aanstelling in Winsum wel iets blijven doen voor vv Siddeburen, de club waarvoor hij ook al als jeugdtrainer en -coördinator en lid van de Technische Commissie zijn sporen heeft verdiend. En dit geldt ook voor zijn carrière als actief voetballer. ,,Op mijn vijfde kwam ik als vijfjarig jongetje in Siddeburen te wonen en daar ben ik altijd gebleven, op een uitstapje naar Heerenveen na waar ik op het CIOS zat en de opleiding Sportmanagement volgde. Daar heb ik toen eerst bij de jeugd gevoetbald (ik kwam van de jeugd van WVV en Veendam) en daarna voor het tweede elftal.

Voor het eerste van Heerenveen heb ik één wedstrijd gespeeld (als invaller speelde hij in 1996 een kwartiertje mee in de met 6-3 gewonnen bekerwedstrijd tegen VV Sneek, MS). Ik was toen nog hartstikke jong, 18 jaar, en kwam net kijken. Ik sta in Heerenveen in het rijtje van spelers met de minste speelminuten voor het eerste.”

Lees het hele artikel in de Ommelander Courant van maandag 1 maart