De gemeenteraad bezoekt vrijdag het Berlagehuis in Usquert.
De gemeenteraad bezoekt vrijdag het Berlagehuis in Usquert.

Raad Het Hogeland trapt Meertmoand Streektoalmoand af met tal van activiteiten

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Voor de gemeenteraad van Het Hogeland is het elk jaar in maart Meertmoand Streektoalmoand. De raad gaat in maart middels diverse activiteiten aandacht besteden aan de Groninger streektaal.

Zo gaan raadsleden in streektaal voorlezen op basisscholen, gaat de raad op werkbezoek en mogen raadsleden tijdens de raadsvergadering hun bijdrage in het Gronings doen.

Voorlezen op obs Brunwerd 

Vrijdagochtend bezoekt raadslid Marjan Stel-Dost de eerste basisschool in de gemeente om in het Groninger dialect voor te lezen. Uit het kindertijdschrift Wiesneus, dat elk jaar speciaal voor Meertmoand wordt uitgegeven, leest zij verhalen voor aan alle kinderen van obs Brunwerd in Uithuizen. Zo kunnen alle leerlingen kennismaken met de Groningse taal. Naast Marjan Stel-Dost bezoeken ook raadsleden Bert Schaap, Gerard ten Brink, Jacob Cleveringa en Roelf Wierenga enkele basisscholen uit de gemeente in de maand maart om voor te lezen in de streektaal.

Berlagehuis

In het kader van ‘De raad komt naar u toe’ bezoekt de gemeenteraad vrijdag het Berlagehuis in Usquert. Het Berlagehuis biedt sinds vorig jaar onderdak aan Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Omdat het streektoalmoand is, besloot de raad om juist dan het oude gemeentehuis van Usquert te bezoeken. Behalve de streektaal passeren tijdens het bezoek ook andere activiteiten van de beide organisaties de revue. De raadsleden krijgen allereerst een korte toelichting op het werk van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Vervolgens presenteert taalwetenschapper Raoul Buurke, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, de resultaten rond een onderzoek naar de staat van het Gronings in relatie tot het Drents en Fries. Kim van Steenwijk, consulent erfgoededucatie voor Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur, zal ingaan op de aanpak van meertaligheid en het Gronings in het onderwijs. Tot slot volgt een rondleiding door het Berlagehuis.

Roadsvergoadern

Op woensdag 6 maart is er een raadsvergadering in de raadszaal van Uithuizen. Die middag mogen raadsleden en wethouders hun bijdrage in het Gronings doen. Daarnaast is de agenda, net als vorig jaar, door Streektaalconsulent Fieke Gosselaar uit Eenrum in het Gronings vertaald. Om Meertmoand Streektoalmoand helemaal af te maken, worden alle aanwezigen tijdens de raadsvergadering getrakteerd op een Groninger koek bij de koffie of thee.