Circus Vakland stond de afgelopen periode onder andere in Uithuizen.
Circus Vakland stond de afgelopen periode onder andere in Uithuizen.

Circus Vakland Het Hogeland komt naar Warffum

Algemeen

WARFFUM - Circus Vakland Het Hogeland zal van donderdag 21 tot en met zondag 24 september de tenten opslaan in Warffum, op het parkeerterrein bij het sportpark.

Het circus draait om de theatervoorstelling Karnivoale die drie keer (gratis) gespeeld zal worden, en op zondag om het kindercircus Salto. Daaromheen zijn tal van activiteiten gepland, die allemaal draaien om de vraag: Wat is het geheim van Warffum?
Die vraag komt voort uit opmerkingen en vragen van bezoekers en bewoners van het dorp zelf en de regio rondom, vertelt Circus-coördinator Frans Huissen. ,,Het valt ons op dat Warffum vaak als voorbeelddorp wordt genoemd: als uniek dorp waarvan het centrum zeer authentiek is gebleven, maar dat geen stilstaand museumdorp is geworden. Sterker nog: als je kijkt wat er allemaal in Warffum georganiseerd wordt -van de Kunstkerk tot de Huiskamer- dan zie je een heel rijk aanbod aan culturele activiteiten. En daar profiteren we met het circus van.”

Wie weet het meest van Warffum?

In de dagen dat Circus Vakland in Warffum neerstrijkt, kan het publiek kiezen uit maar liefst vier dorpswandelingen. Bovendien vindt er op donderdag een hilarische quiz plaats onder het motto ‘Wie weet het meest van Warffum?’, vertoont Cinema Het Hogeland dorpsfilms en ander uniek beeldmateriaal en zal op vrijdagavond muziek de hoofdrol spelen. Bovendien is er op zaterdag ook een stormbaan voor kinderen en jeugd. Op zondag zijn er optredens van Boréas Usquert en Excelsior Baflo.

Dorpswandelingen

Maar het meest opvallende onderdeel zijn de dorpswandelingen. Op zaterdag zijn er maar liefst drie in de aanbieding. Huissen: ,,’s Ochtends gaan Joeri van der Werf en Louis Stiller op zoek naar het dorpshuis. Want waar is dat dorpshuis eigenlijk? En waar kwamen de verenigingen en mensen vroeger bij elkaar? We starten bij het circus, slingeren door het dorp langs vroegere en huidige dorpshuizen en eindigen in de nieuwe pluktuin van de Op Roakeldaishal.”

Tulpenfoto’s

’s Middags is er dan een wandeling langs oude paden en gebouwen van Warffum. Jan Geert van Hoorn neemt de deelnemers mee naar bijzondere plekken en gebouwen in Warffum. Die middag is er ook een wandeling van fotograaf Hans-Peter Cordes, die momenteel een tentoonstelling van zijn planten- en tulpenfoto’s heeft in de Huiskamer van Warffum. In de korte wandeling geeft hij een korte workshop planten- en bloemenfotografie.

Ties van Dijk

Op zondag is er een dorpswandeling rond Ties van Dijk. In Openluchtmuseum Het Hoogeland is nu een tentoonstelling te zijn over deze bijzondere Warffumer (1873-1967) die voorbestemd leek om voogd van Rottumeroog te worden, maar uiteindelijk koos voor een leven als kunstenaar en tekenleraar. Erik de Graaf, samensteller van de tentoonstelling, leidt belangstellenden rond in Warffum langs plekken die een rol speelden in Van Dijks leven.

Alle activiteiten zijn gratis, maar het is wel handig als mensen zich even aanmelden. Dat kan via de website www.vaklandhethogeland.nl.