Stiltlife StreeTTheater in Zeist (foto: Harrie Hoek)
Stiltlife StreeTTheater in Zeist (foto: Harrie Hoek)

Grunneger Week sluit af met stoom, muziek en theater

Algemeen Verhalen
Uithuizen bruist zaterdag van de activiteiten

UITHUIZEN - De Grunneger Week in Uithuizen sluit zaterdag af met veel activiteiten. Het gaat onder meer om wadlooptochten en helikoptervluchten boven Uithuizen en omgeving en ’s avonds zijn vele straten nog mooi verlicht.

’t Lage van de Weg staat tussen 10.00 en 17.00 uur geheel in het teken van stoommachines en oldtimers. Niet alleen uit de schuur van de gebroeders Middendorp aan Bovenhuizen komen de stoommachines. Het Collin Steamteam uit Limburg komt met twee stoomtractoren naar Uithuizen en vanuit Overijssel komen een door stoom aangedreven kraan én een klompen-kopieermachine aangedreven door een stoomlocomobiel. De aanwezigheid van deze machines is een primeur voor Uithuizen. Dit en vele andere grote en kleine stoommachines zullen te zien zijn, waar onder een kleine stoommachine waarop kinderen zelf rondjes kunnen rijden. Daarnaast is er een springkussen en draaimolen voor de kinderen en ook veel oldtimer auto’s en tractoren. Voor de liefhebber van nostalgie is dit een evenement dat ze niet mogen missen.

Helikopter

Ondertussen zal er bijna iedere tien minuten een helikopter landen en opstijgen vanaf de ijsbaan aan de Oude Tilsterweg. Meer dan 100 mensen hebben een kaartje gekocht voor een zes minuten durende rondvlucht in een vierpersoonshelikopter. Niet alleen boven Uithuizen, maar ook boven omringende dorpen zullen de inzittende hun ogen uitkijken.

Het centrum van Uithuizen (Blink en Hoofdstraat) is deze dag uitsluitend wandelend te bereiken. Hier is een grote jaarmarkt met vele kraampje van waaruit de standhouders uit het dorp, de omgeving en verder weg zullen proberen hun waar te verkopen aan de bezoekers. Zoals altijd zal er een zeer gevarieerd aanbod zijn.

Straattheater

Deze jaarmarkt op de derde zaterdag van september wordt altijd gecombineerd met het Straattheater Festival Uithuizen. Tal van solisten of groepen trachten het publiek te vermaken met hun acts. Harrie Hoek, die namens de Handels Vereniging Uithuizen de organisatie van dit festival voor zijn rekening neemt, is er weer in geslaagd om opzienbarende artiesten naar Uithuizen te halen. ,,In het begin van het jaar bezoek ik een straattheaterbeurs om zelf de acts te kunnen zien, horen en ervaren. Dit jaar was het in Zeist en daar was ik met name verrast door Stiltlife StreeTTheater. Wat ze precies gaan doen, dat ziet men zaterdagmiddag wel. Maar ik weet bijna zeker dat het publiek in Uithuizen zal genieten van deze figuren op hoge stelten”, aldus Hoek.
Luc Vaesen is deze middag De Marskramer. Reeds in 1225 trokken ze door heel Europa. Met sterke verhalen sleten zij hun handelswaar - niet altijd van onberispelijke kwaliteit- in dorpen en steden, in herbergen en boerderijen. De marskramer zal de bezoekers in Uithuizen in juiste stemming brengen. Om vervolgens zijn waar te slijten. Dat gebeurt met humor en hilariteit, met muziek, zang en melancholie, met dramatiek en theater.

Comedyshow

Dado komt met Doorway Cabaret naar het festival. Dat is een variétéshow met kaarslampjes en een fluwelen gordijn. Een fysieke comedyshow, met veel tempo, die een golf van opwinding zal veroorzaken met close-up komedie en veel energie. De show is kort en krachtig, boordevol plezier van begin tot eind. Dado zal zijn tent neerzetten naast de pizzeria, bij De Rank aan de Hoofdstraat West.

Lokale inbreng

Voor de lokale inbreng is theatergroep Opnieuw & Friends uit Uithuizen aanwezig met een geheel nieuwe voorstelling. Als De Bertoli’s brengen ze met De Verneuketaria opnieuw een ode aan een klassieke goochel- en variété-act. Bij goochelen is vingervlugheid een voorwaarde. Wie de Bertoli’s eerder heeft zien optreden, weet dat dit net niét hun sterkste kant is. Dit zullen ze dus moeten aanvullen met een ander talent. Laat het publiek ogen en oren te kort komen. Tussen de slager en de kapper in de Hoofdstraat Oost zullen ze het publiek telkens in kleine groepjes een korte gratis act voorschotelen waarmee ze echter wel iets zouden kunnen verdienen.

Politie Orkest

Een bijzonder toevoeging aan het programma is de muzikale bijdrage van het Politie Orkest Noord- Nederland. Op het Kerkplein zal men twee gratis voorstellingen geven (13.30 en 14.45 uur). Het orkest is het muzikale visitekaartje van de politie in Noord-Nederland en bestaat uit 50 muzikanten. Veel muzikanten zijn in actieve dienst bij de politie.  De orkestbezetting wordt gecompleteerd met enthousiaste amateur-muzikanten. De muzikale leiding is in handen van chef-dirigent Frank Samsom.

Opnieuw & Friends brengt met de Verneuketaria een ode aan de klassieke goochel- en variété-act. (Foto: D. Stoppels).