
Theater, kunst en muziek op derde editie Kunstvloed
Algemeen Verhalen Sauwerd als culturele hoofdstad van Het HogelandSAUWERD - De derde editie van Kunstvloed in en rond Sauwerd zal vrijdag van start gaan. De tiendaagse kunstmanifestatie heeft zo’n uitgebreid programma, dat Sauwerd in deze periode gerust bestempeld mag worden als de culturele hoofdstad van Het Hogeland.
door Hielko Merkus
Gertjan Piek kijkt uit naar de start van Kunstvloed. De Sauwerder muzikant en performer is niet alleen deelnemer aan de kunstmanifestatie, maar ook onderdeel van de organisatie. ,,Ik ben onder andere betrokken bij het muziekgedeelte en bij de openluchtvoorstelling”, vertelt hij. ,,Heel erg druk, maar ook heel leuk.”
De dorpswinkel
Die openluchtvoorstelling gaat dit jaar over de dorpswinkel, de supermarkt die na het verdwijnen van de Spar uit het dorp door inwoners werd overgenomen en met vrijwilligers werd voortgezet. De dorpswinkel wordt nu beheerd en gerund door een coöperatie: de inwoners van Sauwerd. Het toneelstuk De Dorpswinkel laat op een luchtige manier zien hoe het idee voor de dorpswinkel is ontstaan en hoe dat idee het hele dorp aan het rollen bracht. ,,Voor dat stuk hebben we interviews gehouden met de mensen die destijds direct betrokken waren bij het initiatief”, vertelt Piek. ,,Maar het is niet zo dat Pietje of Jantje zich direct in de voorstelling zal herkennen. Het stuk is uiteindelijk een verzonnen verhaal geworden, maar wel een verhaal dat laat zien waar samenwerking toe kan leiden.”
Het stuk wordt opgevoerd op het voormalige Onstaborgterrein. ,,Bij de vorige Kunstvloed hebben we daar een voorstelling over de Onsta’s gespeeld. Het oude borgterrein was toen een logische locatie. Het is ook een magische plek en daarom wilden we er dit jaar graag opnieuw spelen, midden in het landschap.”
Kunst en landschap
Dat landschap, het Reitdiepgebied, speelt tijdens Kunstvloed de hoofdrol. ‘De Kunstvloed-groep wil de relatie tussen het landschap, de dorpen, de boerderijen en de bewoners van het Reitdiepdal versterken waar ze is verslapt, vastgrijpen waar ze ons ontglipt en repareren waar zij kapot dreigt te gaan. Het gereedschap? Hedendaagse kunst’, luidt de officiële uitleg over de relatie tussen kunst en landschap. Die speciale band komt op verschillend momenten in het programma terug. ,,Bijvoorbeeld op de culturele avond, die woensdag 13 september wordt gehouden. Muzikant Arnold Veeman, kunstenaar Gert Sennema en dichter en streektaalconsulent Fieke Gosselaar spreken dan over wat het Groninger land en de beleving daarvan en wat de invloed op kunst daarop is”, zegt Piek. In zijn eigen programma, ‘Liedjes over hier’ op zaterdag 17 september met dorpsgenoot Ferry Wijma, speelt landschap zeker een rol. ,,Absoluut, want het is een prachtig landschap. Daar geniet ik ook als hardloper van.” Eén van zijn liedjes is dan ook als het ware een ode aan het ‘rondje Hekkum’. ,,Maar ik speel ook een boos liedje, over de hoge witte palen. Dan weet je wel genoeg.” Dat zijn uiteraard de nieuwe hoogspanningsmasten, volgens menigeen een behoorlijke aantasting van het Groninger landschap. Naast Piek zelf bestaat het muzikale gedeelte verder onder andere uit optredens van Jan Kuiper uit Saaxumhuizen en Anja Poelma uit Winsum.
Binnenkunst
Muziek is slechts een van de onderdelen van Kunstvloed. Zo is op verschillende plekken in en rond Sauwerd kunst te bewonderen. Er is ‘binnenkunst’, onder andere bij particulieren. Zij stellen hun huis op gezette tijden openen zodat belangstellenden van de aldoor tentoongestelde werken kunnen genieten. En stiekem kunnen gluren bij de buren. Moeite om deelnemers te vinden, had de organisatie niet. ,,Het is de derde keer dat we dit bij de mensen thuis organiseren. Inmiddels hebben we wel een aantal vaste adressen”, zegt Piek. In totaal gaat het om elf adressen in Sauwerd, Klein Wetsinge en Groot Wetsinge. Tentoongesteld worden kunstobjecten als schilderijen, sculpturen en tekeningen.
Ook in de buitenlucht kan genoten worden van kunst. ,,Langs het Sauwerder ommetje, of rondje Hekkum, worden werken van diverse kunstenaars geplaatst. En net als bij de voorgaande editie zal een van de beelden een vaste plek langs het ommetje krijgen. De gedachte destijds, bij de start van het tweejaarlijkse Kunstvloed, was dat we in een periode van tien jaar het ommetje zou konden verrijken met vijf beelden”, legt Piek uit. De kunstwerken die ditmaal langs het ommetje te vinden zijn, zijn gemaakt door Lambert Kamps, Anneliet van Beelen, Sigrid Hamelink, Arjen Boerstra, Louwe Noordhoff en Raimond Evers. De creatie van Kamps, een draaibare stoel aangestuurd door een windmolen, blijft staan.
Literatuur
Naast de al genoemde onderdelen staat er nog meer op het programma. Onder het kopje literatuur worden er namelijk ook diverse activiteiten georganiseerd. Zo vindt er zaterdag 9 september bijvoorbeeld een poëziewandeling plaats, staan er diverse workshops op het menu en wordt er op 14 september een Verhalencafé gehouden in dorpshuis Ubbegaheem. ,,Maar Kunstvloed gaat komende vrijdag van start met een parade van inwoners van Adorp, Sauwerd en Wetsinge met hun geschilderde stoelen”, meldt Piek. Met die geschilder stoelen wordt een Kunstvloed-baken gerealiseerd. Het is symbolisch voor het evenement. Kunstvloed is namelijk voor en door inwoners.
Het complete programma van Kunstvloed is te vinden op de website kunstvloed.nl. Voor de onderdelen die niet gratis toegankelijk zijn, zoals de theatervoorstellingen in de open lucht, zijn via de website kaarten te koop. Piek: ,,En uiteraard hopen we dat het openluchttheater vier keer een uitverkochte avond oplevert!”
