Het bestuur van de Grunneger Week met vanaf links Akke van Beek, Johannes Snip, Edwin Balkema, Derk Jan Dijksterhuis, Nelleke Tjoelker, Harjo Spijk, Titia Hendriks, Gerrit Kramer en Robin Griede. Foto: Dick Stoppels.
Het bestuur van de Grunneger Week met vanaf links Akke van Beek, Johannes Snip, Edwin Balkema, Derk Jan Dijksterhuis, Nelleke Tjoelker, Harjo Spijk, Titia Hendriks, Gerrit Kramer en Robin Griede. Foto: Dick Stoppels.

Grunneger Week met twee weekenden vol activiteiten

Algemeen Verhalen
Wotter, ain bron van inspiroatie

UITHUIZEN - Een hulpverleningsmiddag, een belevenisloop, Wadlooptochten, helikoptervluchten, een stoom- en oldtimerfestival en een jaarmarkt. Met deze en vele andere activiteiten laat het bestuur van de Grunneger Week Uithuizen en omgeving van zaterdag 9 tot en met zaterdag 16 september een week lang bruisen. ,,Het is heel erg leuk om met z’n alles iets neer te zetten dat voor zo veel levendigheid zorgt”, zegt voorzitter Robin Griede.

Wotter. Ain bron van inspiroatie. Dat is het thema van de Grunneger Week, het evenement dat eens in de drie jaar wordt gehouden in Uithuizen, Zandeweer, Eppenhuizen, Doodstil en ’t Lage van de Weg. ,,Dat thema werd bedacht voor de editie van 2020. In die periode was de nieuwe haven in het centrum van Uithuizen gerealiseerd. Vanwege de coronapandemie kon de Grunneger Week in 2020 geen doorgang vinden. Hoewel het momentum voorbij is, hebben we wel besloten het thema uit 2020 te handhaven. Dat heeft er ook mee te maken dat buurten al hebben geïnvesteerd in toepasselijk sfeerverlichting”, legt Griede uit.

Volle weekenden

Door de coronapandemie is het al even geleden dat er een Grunneger Week gehouden kon worden: de laatste editie was in 2017. ,,Voor veel bestuursleden van de Stichting Groninger Week zal het daarom de eerste of tweede keer zijn dat ze deze week als bestuurslid meemaken” weet Griede. Ook voor hem wordt het een primeur: hij trad namelijk in 2019 toe tot het bestuur. Sinds begin dit jaar is hij de voorzitter. Griede kijkt uit naar de week vol activiteiten, maar weer ook dat de wereld sinds de uitbraak van corona is veranderd. ,,Alles is duurder geworden. Voor hetzelfde geld kan er minder georganiseerd worden”, zegt hij. Het heeft tot een koerswijziging geleid. ,,De grotere activiteiten vinden nu allemaal in een van de twee weekenden plaats. Dan zijn mensen immers vrij. We hebben daardoor twee zeer goedgevulde weekenden op het programma staan. De doordeweekse activiteiten zijn onder andere gerichten op ouderen en kinderen.”

Hulpverleningsdag

De Grunneger Week start zaterdag 9 september. Er staan dan maar liefst twaalf activiteiten op het programma. Een van de hoogtepunten is de Hulpverleningsmiddag, een nieuw onderdeel van de Week. ,,Inhakend op het thema water werd bedacht om een evenement te organiseren met duikers en de KNRM. Al brainstormend werd dat groter en resulteerde het in een Hulpverleningsdag met de KNRM, de politie, Ambulance Zorg Groningen, de Veiligheidsregio, EHBO Uithuizen en een bergingsbedrijf.” De dag speelt zich tussen 12.00 en 17.00 uur af in het centrum van Uithuizen, op de Blink, de Havenweg, de Zuiderstraat en de parkeerplaats achter de Action. 

Het voert te ver om alle activiteiten die op 9 september plaatsvinden op deze plek te benoemen, zo groot is het aanbod. Wat zeker vermeldenswaardig is, is de belevenisloop Broezen deur Oethoezen. ,,Net als de Hulpverleningsdag is dit een nieuw onderdeel van de Grunneger Week”, meldt Griede. Deelnemers krijgen vanaf de Blink een 7,5 kilometer lange tocht voorgeschoteld, dwars door Uithuizen. De route voert onder andere door een aantal gebouwen. Welke dat zijn, is nog een verrassing. De belangstelling voor deze loop is groot. Er is voor deze eerste editie plek voor honderd deelnemers en nagenoeg alle startbewijzen zijn verkocht. ,,De dag vol activiteiten in Uithuizen en omgeving, waarop voor iedereen wel wat te doen is, wordt afgesloten met de Nacht van Uithuizen”, zegt Griede. ,,Daar wordt opgetreden door de populaire coverband Melrose.” 

Helikoptervluchten

Met in totaal zes activiteiten, waaronder een herfstfair en boekenmarkt in Zandeweer, is de zondag  ook goed gevuld maar wel wat rustiger dan de zaterdag. Het doordeweekse aanbod in de dagen daarna bestaat onder andere uit een huifkartocht, een seniorenmiddag, klaverjassen en verschillende buurtactiviteiten. ,,Op woensdagmiddag zijn er onder andere kinderspelen in sporthal De Mencke. Ook houden we die dag een bedrijvenbeurs.” Bezoekers aan de bedrijvenbeurs maken kans op kaarten voor de helikoptervluchten, die zaterdag 16 september boven Uithuizen worden gehouden. ,,Dat geldt ook voor de particulier die zijn huis het origineelst verlicht en versierd heeft”, voegt Griede daar aan toe. Kaarten kopen voor de vluchten kan ook nog, al moeten liefhebbers er nu wel echt snel bij zijn. De belangstelling om Uithuizen vanuit de lucht te ervaren is groot. 

De activiteiten die op deze plek kort zijn uitgelicht, zijn vooral nieuwe onderdelen van het programma. Uiteraard zijn er ook tal van vaste onderdelen. ,,Zoals het stoom- en oldtimerfestival in ‘t Lage van de Weg”, weet Griede. ,,Daar komen iedere keer heel veel liefhebbers op af. Maar ook hier is een nieuwtje: een klompenmachine op stoom. Ik wist niet dat zoiets bestond, maar in ‘t Lage van de Weg is het te zien.”  Het festival wordt zaterdag 16 september gehouden, van 10.00 tot 17.00 uur. Die dag vindt ook de jaarmarkt met straattheater plaats in Uithuizen, inclusief optredens van het Politie Orkest Noord Nederland. De dag, en daarmee de Grunneger Week, wordt afgesloten met een sloepenvaart door het Boterdiep. Opvarenden kunnen dan genieten van de verlichting langs het Boterdiep. Deze tocht is overigens meerdere keren in de week te maken. 

Gezellige sfeer

Het bestuur van de Grunneger Week heeft er zin in. ,,Wanneer de Grunneger Week voor ons geslaagd is?”, herhaalt Griede de vraag. ,,Als mensen hebben genoten, de activiteiten goed zijn bezocht en in een gezellige sfeer konden plaatsvinden en als het weer ons heeft meegezeten.”

Het complete programma, inclusief tijden en locaties, is te vinden in de speciale bijlage in de editie van de Ommelander Courant van donderdag 31 augustus en op www.stichtinggroningerweek.nl.