Luna Hamelink.
Luna Hamelink.

Luna Hamelink brengt een muzikale ode aan zee- en waterverhalen

Algemeen

T ZANDT - Muzikante Luna Hamelink (21) uit ‘t Zandt presenteert zondag 4 juni haar nieuwe album ‘Zeemaren’ op Landgoed De Camping in ‘t Zandt. Om 8.30 uur begint ze hier aan een ontbijtoptreden. De muziek vormt een ode aan de Groningse zee- en waterverhalen. 

‘Zeemaren’ gaat over piraten, strandjutters en heksen. Van een swingende seashanty over Rock de Braziliaan, een Groningse piraat, tot een ballade over het lot van Rixt van Oerd, een heks die op Ameland woonde. Hamelink vindt het zonde dat volksverhalen zo goed als vergeten worden, want ze hebben volgens haar een belangrijke rol gespeeld in onze samenleving. ,,Ze verklaren hoe onze omgeving in elkaar zit. Denk maar aan de goden die onweer zouden veroorzaken. Ook verklaren ze onze gebruiken, onze plaatsnamen, of waarom er ergens een beeld staat.’’

Al vanaf het begin van haar carrière zijn volksverhalen een constante factor in het werk van Luna Hamelink geweest. Door ze in een nieuw jasje te stoppen en op eigentijdse wijze te bezingen, wil ze deze volksverhalen een nieuw leven in te blazen.

Het album ‘Zeemaren’ wordt uitgebracht naar aanleiding van Hamelink’s afstuderen aan de opleiding Popcultuur van de Hanze Hogeschool. Een dag voor haar optreden op De Camping is in Museum aan de A in Groningen alvast een voorproefje te horen. Dit optreden begint om 15.30 uur. In ‘t Zandt treedt ze op in het kader van het festival Terug naar het Begin.