Enkele leden van de Rotaryclubs met de actiebakfiets, plastic soup en kramen van Sterke Yerke.
Enkele leden van de Rotaryclubs met de actiebakfiets, plastic soup en kramen van Sterke Yerke.

Rotaryclub Het Hogeland op pad met bakfiets

Algemeen

LAUWERSOOG - Rotaryclub Het Hogeland is zaterdag begonnen aan een bakfietsestafette die in het teken staat van 100 jaar Rotary in Nederland. Het stokje werd in Lauwersoog overgenomen van de club van Schiermonnikoog.

Op de kop van de pier was een mini-markt waar onder andere een stand van Sterke Yerke kon worden bezocht. Deze groep begon ooit met het bouwen van een vlot dat jaren over de Friese meren en de Waddenzee voer. Er volgden twee verbeterde vlotten Sterke Yerke II en III. Het laatste en derde vlot werd gebouwd voor de Friese meren maar ook voor de Atlantische Oceaan. Thans vraagt Sterke Yerke aandacht voor de vervuiling in de oceanen en zeeën.  Plastic afval moet uit het straatbeeld, uit de natuur, van het strand en uit de zee.

Na de overdracht van de actiebakfiets reed een groep Rotarians met een straffe noordoosten wind, kracht 6, van Lauwersoog naar Kloosterburen. De hele week is de groep druk met het verplaatsen van de fiets om aanstaande zaterdag het geheel over te dragen aan de club van Appingedam/Delfzijl.