.
.

Het Hogeland strijdt voor behoud kinderhartcentrum

Algemeen

NOORD-GRONINGEN – De afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG in Groningen moet open blijven. Die oproep heeft de gemeenteraad van Het Hogeland gedaan in een gezamenlijke motie.

Nederland heeft momenteel vier ziekenhuizen die zich gespecialiseerd hebben in operaties aan de harten van kinderen. Het UMCG is daar één van. Het Rijk wil deze zorg echter concentreren in Utrecht en Rotterdam. Dat heeft te maken met het geringe aantal gespecialiseerde kinderhartchirurgen in het land.

Onacceptabel

Het plan om het kinderhartcentrum te sluiten, kan rekenen op veel onbegrip. Niet alleen in Groningen zelf, maar ook in Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. De Commissarissen van de Koning uit de vijf provincies stellen dat de sluiting van het centrum grote gevolgen heeft voor de zorg in Noord-Nederland. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit heeft zich zich kritisch uitgelaten over het plan om het kinderhartcentrum te sluiten. ,,Het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit bevestigt dat het UMCG een vitale regionale functie heeft als het gaat om de toegankelijkheid van academische zorg voor inwoners van Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Flevoland en dus ook voor inwoners van Het Hogeland”, gaf Roelf Torringa (GB) tijdens de gisteren gehouden raadsvergadering namens alle partijen aan. ,,Het is onacceptabel dat de toegankelijkheid van academische zorg afhangt van waar je in Nederland woont.”

In een gezamenlijke motie wordt de minister dan ook opgeroepen om de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG open te houden.