Vanaf links Roberto Refos (stichting Noaberschap), Rita Stüger, Sheila van Staveren (stichting Noaberschap) en Teun, een van de kinderen die de voorleesmiddag bezocht.
Vanaf links Roberto Refos (stichting Noaberschap), Rita Stüger, Sheila van Staveren (stichting Noaberschap) en Teun, een van de kinderen die de voorleesmiddag bezocht.

Schrijfster Rita Stüger leest voor in KinderBoekenHuis Winsum

Algemeen

WINSUM - Rijm, ritme en de magie van woorden uit een andere taal: dat is de basis van het alfabetboekje A is van Anansi van schrijfster Rita Stüger. Ze heeft er onlangs uit voorgelezen in het KinderBoekenHuis in Winsum.

De middag, georganiseerd door de stichting Noaberschap in samenwerking met het KinderBoekenHuis, was niet druk bezocht. Wel was te zien dat het verhaal van Rita Stüger impact had op de aanwezige kinderen en volwassenen. 

Surinaamse woorden

Het boekje nodigt uit tot voorlezen en het stellen van vragen over de betekenis en de culturele achtergrond van de Surinaamse woorden in het boekje. De woorden in het boekje zijn geselecteerd door Rita Stüger in samenwerking met haar familie en vriendinnen die gezamenlijk, zittend aan de keukentafel, Surinaamse woorden bedachten bij de letters van het alfabet. 

Geanimeerd gesprek

De zussen, nicht en vriendin van de schrijfster waren ook aanwezig in het KinderBoekenHuis. Hun bijdrage leverde verhalen op bij de verschillende woorden en een geanimeerd gesprek over de Surinaamse cultuur. En dat is precies de bedoeling van Rita Stüger, toen zij het concept voor het boekje bedacht.

Dementerende ouderen

Het boekje is ook uitermate geschikt om voor te lezen aan dementerende ouderen van Surinaamse afkomst, zo vertelde Rita Stüger. Rijm en ritme spreken hen ook zeer aan. Het helpt hen om de teksten beter te onthouden. Stüger werkt in dit kader samen met de door de bekende presentator en actrice Gerda Havertong opgerichte stichting Wiesje. Deze stichting zet zich in voor dementerende ouderen in Suriname.