Afbeelding

Geen compensatie voor sluiting Eemshavencentrale

Algemeen

EEMSHAVEN - Eigenaar RWE hoeft niet gecompenseerd te worden voor de sluiting van haar op kolen gestookte energiecentrale in de Eemshaven.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. RWE spande een rechtszaak tegen de Staat aan omdat de Eemshavencentrale vanaf 2030 geen kolen meer mag gebruiken als brandstof om elektriciteit op te wekken. Om de klimaatdoelen te halen, wordt de centrale stilgelegd. RWE wilde financieel gecompenseerd worden. Daarnaast vindt de Duitse energiereus dat er sprake is van inbreuk op haar eigendomsrecht. 

Kunnen zien aankomen

Volgens de rechtbank is die inbreuk ‘niet onrechtmatig’. De maatregelen die de Staat heeft getroffen om de CO2-uitstoot terug te dringen, noemt de rechter proportioneel. Bovendien had RWE het verbod kunnen zien aankomen, aangezien de uitstoot van de centrale voor 2020 zeer sterk teruggebracht had moeten worden. Dat is niet gebeurd. 

Overgangsperiode

De rechtbank heeft ook meegewogen dat het verbod om met kolen te stoken niet meteen na de inwerkingtreding van de wet is ingegaan. De eigenaren hebben een overgangsperiode gekregen. ,,Tijdens die overgangsperiode kunnen zij met de kolencentrales nog opbrengsten realiseren en hun schade beperken. Bovendien kunnen zij die periode gebruiken om andere gebruiksmogelijkheden voor de centrales te onderzoeken”, laat de rechtbank weten. 

RWE overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.