Afbeelding

Energie Initiatief Kantens wil huizen gasvrij maken

Algemeen

KANTENS - Energie Initiatief Kantens (EIK) wil in de komende 18 tot 24 maanden 50 woningen gasvrij maken. Volgende week houdt men hierover twee bijeenkomsten.

Alle nieuw te bouwen woningen mogen niet meer aangesloten zijn op het gasnet. Daarvoor zijn heel veel oplossingen bedacht, die goed werken. Maar voor de bestaande woningen is het moeilijker om aardgasvrij te worden. Volgens EIK is de noodzaak om hiermee aan de slag te gaan groter dan ooit. ,,Verwarming van woningen neemt 40 procent van alle energie in beslag. We hebben met een energiecrisis te maken. Hierdoor is de noodzakelijkheid van verandering actueler dan ooit.”

‘Niet heel moeilijk’ 

EIK wil daarom vijftig woningen gasvrij maken. ,,Het gasvrij maken van een woning is niet heel moeilijk”, zegt men. ,,Urgenda, de partij die ons bijstaat, heeft via haar bedrijf Thuisbaas vele woningen van het gas gehaald en brengt haar kennis van techniek, financiën en regelgeving in.”

Informatiebijeenkomsten

Om Noord-Groningers te helpen, hebben EIK en Urgenda een projectplan opgesteld. De eerste stap is het organiseren van bijeenkomsten waarin belangstellenden kunnen beoordelen of deze methode hen past. De bijeenkomsten vinden plaats op maandag 28 november in dorpshuis De Fakkel in Uithuizen en dinsdag 29 november in De Wijngaard bij de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Uithuizermeeden. 

Aanmelden 

Beide avonden beginnen om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Aanmelden kan via cooperatie.eik@gmail.com. Deelnemers worden vervolgens begeleid in het proces naar gasvrij wonen.