Woltersum (2020). Een van de tekeningen van Rosa Everts op foto's van aardbevingslocaties.
Woltersum (2020). Een van de tekeningen van Rosa Everts op foto's van aardbevingslocaties.

Expositie ‘Nachtwakers’ in de Bierumer School

Algemeen

BIERUM - Beeldend kunstenaar Rosa Everts presenteert in oktober haar werk in de Bierumer School in Bierum. De opening van de expositie ‘Nachtwakers’ is zaterdag.

Rosa Everts richt zich in haar werk op de menselijke omgeving, zoals steden of gebouwen. Ze toont hoe deze in de loop van de tijd veranderen. De technieken zijn afwisselend en variëren van zeer gedetailleerde kleurpotloodtekeningen op papier tot grote muurtekeningen of omvangrijke ruimtelijke installaties, vaak gemaakt van papier.

In haar presentatie in de Bierumer School toont Everts twee nieuwe projecten, die beide op verschillende manieren gaan over ‘verdwijnen’. In de benedenruimte zijn aardbevingswerken te zien, een serie tekeningen over woningen in de provincie Groningen die door aardbevingsschade verdwijnen. Everts: ,,Mijn grootouders hebben hun hele leven op een boerderij gewoond in Woltersum. Na hun overlijden kwam de boerderij leeg te staan. Mede door de aardbevingen die in dit gebied voorkomen, is de boerderij ernstig beschadigd en uiteindelijk gesloopt. Vlak na de sloop ging ik ernaartoe om foto’s te maken van het lege erf. Het was vreemd om te zien dat een plek waar je zoveel herinneringen aan hebt er ineens niet meer is.’’

De foto’s van het verlaten erf, waar het sloopafval deels nog ligt, drukte de kunstenaresse af op tekenpapier. Daaroverheen tekende ze de boerderij terug. Doordat de potloodtekening transparant is, is de getekende boerderij wel te zien, maar daar doorheen ook de foto van het lege erf. 

Het maken van dit werk (Woltersum, 2020), bracht haar op het idee om dit project uit te breiden en meerdere Groninger panden die gesloopt worden vanwege aardbevingsschade, op deze manier vast te leggen. Inmiddels zijn de eerste vier tekeningen af. Dit levert een divers beeld van Groningen op: van mooie oude boerderijen tot eenvoudige rijtjeshuizen. 

Naast werk op papier, houdt Rosa Everts zich in toenemende mate bezig met het maken van ruimtelijke installaties. Voor de zolder van de Bierumer School ontwikkelde ze de installatie ‘Nachtwakers’ waarin ze het gevoel wil oproepen van het ‘s nachts rondzwerven over straat. Een serie van 15 ramen, volledig gemaakt van papier, wordt met intervallen verlicht, waardoor zichtbaar wordt wat zich achter de ramen bevindt. 

De Bierumer School, gevestigd aan de Hereweg 12, is ieder weekend open voor publiek van 14.00 - 17.00 uur.