Burgemeester Henk Jan Bolding hecht veel waarde aan de naturalisatieceremonies.
Burgemeester Henk Jan Bolding hecht veel waarde aan de naturalisatieceremonies.

Naturalisatieceremonies Hogeland weer van start

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Voor ‘nieuwe Nederlanders’ in Het Hogeland worden weer naturalisatieceremonies gehouden.

Door de coronamaatregelen was het de afgelopen jaren niet mogelijk fysieke naturalisatieceremonies te houden. Burgemeester Henk Jan Bolding heeft de traditie nu weer opgepakt.

Vier voormalige vluchtelingen

De eerste ceremonie vond vorige week plaats in het gemeentehuis in Winsum. Vier voormalige vluchtelingen legden de eed of belofte af en ontvingen uit handen van de burgemeester het Koninklijk Besluit waarmee ze officieel Nederlander zijn geworden. Henk Jan Bolding ontving in de voormalige raadzaal in het Winsumer gemeentehuis twee Syrische vrouwen, een vrouw uit Libanon en een Ethiopiër. Ze ontvingen, naast het Nederlanderschap, bloemen en een klein presentje.

Nieuwe toekomst 

De Hogelandster burgemeester is verheugd dat de draad weer kan worden opgepakt: ,,Ik vond én vind het heel bijzondere bijeenkomsten. Je staat oog in oog met mensen die huis en haard hebben moeten verlaten en die nu in Nederland definitief een veilige haven hebben gevonden. Mensen die nu eindelijk echt kunnen wortelen en kunnen gaan meedraaien in onze samenleving. Je schenk ze in zo’n bijeenkomst een nieuwe toekomst. Dat geeft erg veel voldoening.”

Het is de bedoeling in beginsel elke maand een naturalisatiebijeenkomst in het Winsumer gemeentehuis te houden.